Šesti AJB DOC Film Festival: 'Braća Musemić' osvojio srca i nagradu publike

0
Radiosarajevo.ba
Šesti AJB DOC Film Festival: 'Braća Musemić' osvojio srca i nagradu publike
Foto: AJB Doc / Film Braća Musemić osvojio srca i Nagradu publike

Najbolji film po izboru publike na Šestom AJB DOC Film Festivalu je Braća Musemić autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića.

Posljednjeg dana Šestog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 8. do 12. septembra u Sarajevu, odabrani su najbolji dokumentarci i dodijeljena priznanja, a Nagrada publike objavljena je naknadno jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju.

Uvjerljivo najveći broj glasova i ocjenu 4,89 osvojio je film iz selekcije AJB Prikazuje Braća Musemić domaćih autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića, inspirisan braćom Vahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama FK Sarajevo.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

"Zahvaljujemo se publici jer Nagrada publike je najvažnija nagrada. Također se zahvaljujemo porodici Musemić što su nam bili podrška tokom snimanja filma, a bilo je i veliko zadovoljstvo raditi sa ekipom Al Jazeere", kazao je sportski novinar i autor filma Edin Isanović.

Režiser Nihad Ušanović također je zahvalio publici na nagradi i dodao: "Nismo razmišljali o nagradama i prilikom snimanja naš cilj je bio da priču o braći Musemić i njihovoj porodici pokažemo na drugačiji način, a nadamo se da smo u tome uspjeli. Zadovoljstvo je bilo raditi priču i arhivirati nešto što se tiče sporta i velikih zvijezda kao što su braća Musemić, jer u odnosu na sportske reportaže, imali smo drugačiji pristup te smo dokumentaristički uspjeli da dođemo do materijala. Ono što zabilježimo to ostaje za sva vremena, a imali smo sreću da posljednje dane života Vahidina zabilježimo i to ostaje u amanet generacijama", zaključio je Ušanović.

Braća Musemić su s FK Sarajevo osvojila naslov prvaka Jugoslavije, a njihova simbioza s bordo ekipom traje dugi niz godina.

Svjetska premijera filma o braći Musemić na 6. AJB DOC-u

Svjetska premijera filma o braći Musemić na 6. AJB DOC-u

Priča počinje u njihovom rodnom gradiću Janji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u Semberiji koja je iznjedrila brojne svjetski poznate nogometaše poput Save Miloševića, Admira Smajića i Luke Jovića.

Ovo je priča i o njihovom djetinjstvu na obalama Drine i Janje, talentu, posvećenosti uspjehu te Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema nogometu.

Proglašenjem i dodjelom Nagrade publike završeno je ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije