Završen šesti AJB DOC: Film "Dolazak proljeća u Buču" pobjednik ovogodišnjeg izdanja

0
Radiosarajevo.ba
Završen šesti AJB DOC: Film "Dolazak proljeća u Buču" pobjednik ovogodišnjeg izdanja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Proglašenje pobjednika šestog izdanja AJB DOC-a

Dokumentarni film Dolazak proljeća u Buču, autorskog dvojca Mile Tešajeve i Marcusa Lenza, proglašen je najboljim filmom ovogodišnjeg šestog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Ceremonijom dodjele nagrada i projekcijom filma Istražitelj Viktora Portela u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu u utorak je završen šesti AJB DOC, koji je i ove godine privukao veliku pažnju publike i ljubitelja dokumentarnog filma.

Tokom pet festivalskih dana prikazana su 24 dokumentarna filma, od ukupno 300 prijavljenih, u četiri festivalske selekcije (Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc, uz dvije specijalne projekcije), među kojima je šest svjetskih premijera, jedna internacionalna, 12 regionalnih i pet bosanskohercegovačkih.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

O najboljem filmu šestog AJB DOC Film Festivala odlučivao je internacionalni žiri u sastavu: reditelji Vitalij Manski, Bernadett Tuza-Ritter i Nermin Hamzagić te producenti Vanja Jambrović i Mohamed Elmongy.

Nagrada za najbolji film (AJB DOC Main Award) dodijeljena je ostvarenju Dolazak proljeća u Buču autorskog dvojca Mile Tešajeve i Marcusa Lenza.

Pobjednički film je priča iz Ukrajine o egzistencijalnom proljetnom čišćenju koje čeka ljude koji se vraćaju u svoj grad, prvo opkoljen, a zatim oslobođen. Nakon 35 dana borbi i brutalnih napada na civile, ruske snage povukle su se iz ukrajinskog grada Buče u martu 2022, omogućivši njegovim stanovnicima da se vrate svojim domovima, životima i travi, koja ne prestaje rasti samo zato što je rat. Ali to nije bilo sve. Trebalo je ukloniti ruševine, obnoviti kuće, sahraniti mrtve, vjenčati ljubavnike i, što je najvažnije, zacijeliti duboke rane.

Svjetska premijera filma o braći Musemić na 6. AJB DOC-u

Svjetska premijera filma o braći Musemić na 6. AJB DOC-u

"Glavnu nagradu dodjeljujemo filmu koji na veoma emotivan, realističan, delikatan i suptilan način prikazuje istinsku ljudsku tragediju kojoj svakodnevno svjedočimo u vijestima. Rediteljica je temi pristupila dostojanstveno i s dubokim poštovanjem. U svakoj sceni filma uspjela je pronaći ravnotežu između razotkrivanja ogromnih žrtava rata i svjedočenja o tome da bez obzira na sve život ipak mora ići dalje", naveo je žiri u obrazloženju odluke.

Osim glavne nagrade, žiri je dodijelio specijalno priznanje filmu Potpuni neznanci Valentine Cicogne i Mattije Colomba, koji donosi priču o Cristini Cattaneo, forenzičarki koja neumorno radi na identifikaciji "tijela bez identiteta" koja stižu u njenu obdukcijsku salu.

"Ovaj izvanredni dokumentarni film istražuje važnu ljudsku priču. Autori snažnim filmskim pristupom prikazuju herojsku borbu jedne osobe protiv cijelog sistema", naveo je žiri.

Drugo specijalno priznanje dodijeljeno je filmu Flotacija autorica Alesandre Tatić i Eluned Zoe Aiano, koji donosi priču o životu u Majdanpeku, gradu na istoku Srbije, čiji je identitet podijeljen između industrije i magije.

Otvoreno drugo izdanje AJD Industry Days @AJB DOC-a

Otvoreno drugo izdanje AJD Industry Days @AJB DOC-a

"Specijalno priznanje dodjeljujemo i slojevitom i poetskom portretu društva zaglavljenog u socio-ekonomskoj tranziciji, progonjenog demonima, u jazu između dvije stvarnosti, surove sadašnjice i nesigurne budućnosti. Autorima je uspjelo da nas emocionalno angažuju, sukobljavanjem unutrašnjeg svijeta likova njihovom grubom okruženju", istakao je žiri.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Nicka Reada i Ayse Toprak za film Zovem se Sretna, koji donosi nevjerovatnu priču o turskoj pop-zvijezdi u usponu Mutlu Kayi (Mutlu na turskom znači "sretna") koja je za dlaku izbjegla pokušaj femicida.

"Ovaj iznimno važan dokumentarni film kroz aktuelnu temu femicida skreće pažnju na važnost borbe protiv nasilja nad ženama. U isto vrijeme ovaj film budi empatiju i saosjećanje, jača otpornost i njeguje nadu", obrazložio je žiri.

Nagrada publike bit će objavljena sutra, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Direktor AJB DOC-a Edhem Fočo ne krije zadovoljstvo zbog uspjeha ovogodišnjeg festivala.

"Mi kao organizatori smo prezadovoljni. Reakcija publike je jako bitna jer mi po tome sudimo da li smo odabrali dobre filmove. Ove godine reakcije su bile nevjerovatne. Imali smo dosad najveći broj publike. Već prije zatvaranja tri puta smo napunili BKC do posljednjeg mjesta. Sve kino sale su bile pune. S te strane je bilo izvrsno. Reakcije publike, razgovori s autorima su bili također na visokom nivou, svi su prezadovoljni", rekao je Fočo.

Na pitanje novinara Anadolu da li je AJB DOC za ovih šest godina uspio "navući" publiku da dolazi u kino gledati i dokumentarce, odgovorio je:

"Ja se nadam da jesmo. Ovo je šesti festival i iz godine u godinu publika dolazi u sve većem broju, ja se iskreno nadam da jesmo. Naravno, nezahvalan je to posao, dokumentarni film nije toliko atraktivan, ali izgleda da oni koji dođu to i nastave. Nadamo se da će bar ovakav odziv biti i iduće godine."

Tokom obraćanja na ceremoniji zatvaranja kazao je kako nikada nije volio ocjenjivati nekoga, te s tim u vezi poručio kako su svi autori koji su imali učešće na festivalu za njega pobjednici, bez obzira što će samo neki od njih večeras dobiti nagrade.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić u kratkom obraćanju rekao je kako kao AJB nisu ni slutili prije šest godina gdje će doći, ali kako su ostali vjerni sebi i tome da je ovog festival publike, autora i filmova, te proglasio festival zatvorenim.

Nakon dodjele nagrada upriličena je projekcija filma Istražitelj Viktora Portela, koji prati rad Vladimira Dzure, jedinog češkog istražitelja koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Sa Dzurom, Portel publiku vodi u metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji, gdje upoznaju svjedoke etnički motivisanih zločina.

Tokom pet festivalskih dana publika 6. AJB DOC-a imala je priliku pogledati pažljivo odabrane dokumentarne filmove vrhunske produkcije koji se, objedinjeni ovogodišnjom temom Right(s) / Prava, na specifičan i aktuelan način bave pitanjima ljudskih prava.

Uz projekcije filmova, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, a u partnerstvu s UNFPA-om i Samsungom, održan je trening za mlade autore "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom". Također je, u saradnji s kulturnim centrom Oyoun iz Berlina, održana panel-diskusija "Uloga filma i umjetnosti u kulturi sjećanja: ruandska, ujgurska i bosanska perspektiva".

Proglašenje pobjednika šestog izdanja AJB DOC-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Proglašenje pobjednika šestog izdanja AJB DOC-a

Osim toga u Bosanskom kulturnom centru postavljena je izložba crno-bijelih fotografija simboličnog naziva "Rights" Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda.

Također je, u okviru AJB DOC-a, od 9. do 11. septembra održano drugo izdanje Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC, čiji je cilj osnažiti i podržati širenje produkcije dokumentarnih filmova u svijetu.

Ove godine dodijeljene su značajne koprodukcijske nagrade u iznosu 70.000 USD, kao i partnerske nagrade u ukupnom iznosu gotovo 20.000 USD te druge vrijedne nagrade u uslugama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije