Drago Pilsel: 'Sjećanje na Predraga Freda Matića - bio je heroj u ratu, ali je heroj ostao i u miru'

1
Radiosarajevo.ba
Drago Pilsel: 'Sjećanje na Predraga Freda Matića - bio je heroj u ratu, ali je heroj ostao i u miru'

Dogovarali smo suradnju: Predrag Fred Matić je, prema planu, trebao postati kolumnist Autografa. Ovo je bila jedna od njegovih posljednjih poruka: "Poštovani Drago, puno hvala na mailu, čast mi je što si mi odlučio ponuditi pisanje kolumne i svakako ću o tome razmisliti. Molio bih te da se čujemo za više detalja u…".

Fred je rješavao neke nove izazove u Europskom parlamentu, zatim se dogodila bolest, iznenada, komplikacije, i u petak 23. augusta je stigla, kao šaka u stomak ili potiljak, vijest da je preminuo.

Piše: Drago Pilsel za Autograf

Trovanje u poznatom restoranu u BiH: “Svi gosti su jeli isti kolač”

Zastupnica Mirela Ahmetović podrobno se oprostila od Freda Matića, navodeći kako je on bio "jedan od onih koji su u svemu vidjeli nešto dobro, neovisno od životnih teškoća kroz koje su prolazili". "Njegov zarazni osmijeh, pozitivni cinizam i sklonost dijalogu kod mene su uvijek izazivali divljenje. Bio je heroj u ratu, ali je heroj ostao i u miru. Zatočeništvo u srpskim koncentracijskim logorima nije koristio za raspirivanje najprimitivnijeg nacionalizma, štoviše, trudio se pružiti ruku svakom čovjeku, bez obzira na svjetonazor, nacionalnost ili vjersku pripadnost. Istodobno, nacionalistima svih boja znao je reći što ih ide direktno u glavu. I zbog toga sam ga voljela.

Ipak, svoje herojstvo, kao jedan od rijetkih muškaraca na hrvatskoj političkoj sceni, pokazao je u borbi za ženska prava. Njegovom zaslugom, Europski parlament usvojio je Rezoluciju koja svim ženama u Europi jamči jednaku zdravstvenu uslugu i njihovo pravo da same odlučuju o sebi.

Fred je volio Hrvatsku – u ratu kao branitelj, u miru kao borac za prava slabijih. SDP je od danas siromašniji za jednog velikog čovjeka, ali trebamo biti ponosni na činjenicu da je Fred za svoj politički put izabrao baš SDP.  Obitelji upućujem najiskreniju sućut. Dragi Fred, nikada neću zaboraviti to što si bio drug i kolega. Nedostajat ćeš, no sjećanje na tebe ublažit će prazninu koja ostaje. Zbogom, dragi prijatelju. Mirela", napisala je Ahmetović.

Prof. dr. Hasanović o prof. Omeru Nakičeviću: 'Bio je učitelj u učionici, ali i izvan nje'

Izabrao sam iskaz zastupnice Ahmetović kako sam mogao izabrati puno drugih. Čut ćemo ovih dana, osobito na komemoraciji i sahrani puno pohvala na račun ovog neobičnog branitelja, uzornog bih rekao, jer, zaista, bio je posvećen dijalogu. Bio sam siguran da će njegova kolumna biti pun pogodak. Dosta smo razgovarali, nešto se i družili tamo iza kampanje Ive Josipovića. Da, bila bi to vrlo dobra kolumna.

El hombre propone y Dios dispone. Tu se ništa ne može. Vrijeme svima istječe. To je neminovno. Ali istječe tako da ti ostaju primjeri onih koji su pošteno živjeli, da ih slijedimo i od njih učimo dok teče naše vrijeme, što je bolje da možemo, tako i moramo živjeti.

Ja sam ostao bez teksta. Što mi se inače ne događa. Ali osjećam da ovoga puta moram dati riječ upućenijima u Fredov život. Jedan takav je novinar Saša Kosanović koji je na FB-u napisao ovaj in memoriam:

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!

"Nas dva brata skupa ratujemo

Nikad više moj amigo. Zašto amigo? Pa zbog našeg Matije Vukšića šta je isto iša ća i šta je o vama napisa scenarij. Ja san triba bit major KOS-a šta vas je tuka…. Kao Kosanović, razumiš. Matija me zaje*ava s tin uvik…

Dragi Frede, dragi brajo…. Bio sam s tobom kada si prvi put posjetio Stajićevo nakon rata. Pamtim kada si micao kamen s vrata i ušao unutra. Pamtim kada su nas privodili u policijsku stanicu u Zrenjanin, tebe, Šanguta, mene i ekipu HRT-a. Pamtim kada smo obilazili Hercegovačku i kada si mi pokazivao kako su od klinca koji je igrao lopte sa Sinišom Mihajlovićem postao ratni heroj… Pamtim, kako si prvi put išao sa mnom tamo kao pomoćnik HDZ-ove ministrice i ratni heroj i kako si išao tamo kao izdajnik u promijenjenim okolnostima. Sve im po spisku, brate… I šatoru i gubi šta ti je psovala pod ponistron…

Pamtim i kako su isti mučali ko papci kada smo u Srbiju sa Šangijem nosili spomen ploču i organizirali posjetu logoraša do koje nije došlo, unatoč lijepom prijemu kod Aleksandra Martona, gradonačelnika Novog Sada, ali se usrao Tadić i stopirao sve.

Pamtim kako sam u filmu o vama dokazao da je Stajićevo vlasništvo tajkuna Todorića, ali nitko kasnije nije tražio od Ivice da postavi ploče. Papci su ostali doma.

Pamtim i tvoju ljubavnu priču i suborce i Vukovar koji nije zaslužio ono što mu se desilo… Pamtim i kako ste ti i Ranko Ostojić reagirali kada su me opet htjeli privesti u Stajićevom. Pamtim puno toga. Možda i previše: Pamtim i tvoju mater i brata Tonija i sina i sve vas pamtim, dragi brate Frede. Neka ti je laka zemlja, neka je laka zemlja čovjeku koji je mogao biti glavni kreten u Hrvatskoj, ali je izabrao teži put. Izabrao je biti frajer i Čovjek".

Savez kolumnista | Naš mrtvi "Aylan" na obali Drine – beba za koju nas nije bilo briga!

***

Mislim da moram objaviti i FB post Fredova suradnika i druga iz Vukovara, Bojana Glavaševića, piše Drago Pilsel.

"Izgubiti prijatelja je posebno teško, i teško mi je naći riječi kojima bih Freda trebao ispratiti s ovoga svijeta.

Fred je prije svega bio ljudina. Iskren i kad mu ide na štetu. Kod njega zbilja nije bilo ništa lažno.

Bio je pravi Vukovarac i uvijek smo imali hrpu suptilnih internih lokalpatriotskih fora koje nitko oko nas nije kužio. Ja sam ga uvijek u šali ispravljao: nisi ti iz Vukovara, Fred, ti si iz Borova Naselja…

I njemu i meni humor je bio terapija za svo crnilo s kojim smo se u poslu susretali, od masovnih grobnica, tragičnih priča o nestalima i nasilju u ratu, do političkih prljavština i podmetanja.

Nije trpio nasilje prema slabijem i nemoćnom, tko god taj slabiji i nemoćan bio. Mislim da je mnogim siledžijama pokazao da uvijek ima netko tko će im se suprotstaviti i u lice im reći istinu. Neki takvi ga zbog toga nisu voljeli.

Akademik Esad Duraković: Sarajevo je danas grad svjetlosti

Fredu to nije smetalo jer je znao da ne možeš biti borac za pravdu i za istinu bez da nekome staneš na žulj. A bio je pravi fajter. I u ratu i u miru.

Bila mi je velika čast boriti se rame uz rame s takvim čovjekom.

Počivaj u miru, prijatelju, i ne zaboravi svetom Petru prodati foru – onu našu, znaš koju…".

***

In memoriam:

Hrvatski europarlametarac Predrag Fred Matić  je preminuo u 63. godini života 23. augusta 2024. godine. Matić je bio hrvatski branitelj, bivši ministar branitelja, zastupnik u Hrvatskom saboru i u Europskom parlamentu.

Matić je prije desetak dana završio u bolnici zbog komplikacija vezanih uz žuč.

"Stanje mu je ozbiljno, ali stabilno, a do potpunog ozdravljenja, porodica ne želi iznositi detalje o njegovom zdravstvenom stanju", rekli su tada u SDP-u. Neslužbeno, pojavila se i upala gušterače, druge komplikacije.

Predrag Matić Fred rođen je 2. juna 1962. godine u Požegi. Osnovnu i srednju školu završava u Vukovaru, a studij na Pedagoškom fakultetu u Osijeku.

Dragovoljac je Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid. Nakon aktivnog sudjelovanja u obrani Vukovara, biva zarobljen i odveden u devetomjesečno zatočeništvo u tri srbijanska koncentracijska logora.

Savez kolumnista | Zlatko Dizdarević: Gaza i svijet – do posljednjeg djeteta

Za svoje junaštvo i zasluge u obrani Domovine odlikovan je s devet najviših državnih odlikovanja i medalja te više pohvala i nagrada. Umirovljeni je brigadir HV-a. O svom ratnom putu napisao je roman "Ništa lažno" u kojem govori o obrani Vukovara i svom zatočeništvu u logorima. Roman je doživio osam izdanja.

Nakon rata radio je u Kabinetu načelnika Glavnog stožera OSRH i obnašao dužnosti šefa Ureda općih poslova i Glasnogovornika GS OSRH (1994.- 1998.).

Prvi je šef Kabineta ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (1998.- 2000.). Bio je savjetnik potpredsjednice Vlade RH i ministrice hrvatskih branitelja (2004.- 2005.), vanjski član saborskog Odbora za obranu (2008.- 2009.) te član Upravnog odbora Transparency Hrvatska (2008.-2010.).

Od 2010. do 2011. obnašao je dužnost posebnog savjetnika Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića za pitanje branitelja. Od 2011. do 2016. godine član je SDP-ove Vlade i ministar branitelja.

Od 2016. do 2019. bio je saborski zastupnik Kluba SDP-a u 8. i 9. Sazivu Hrvatskog sabora. Član je Predsjedništva SDP-a Hrvatske od 2016. godine.

U Europski parlament prvi put je izabran 2019., gdje je bio član odbora za ribarstvo, kulturu i obrazovanje te zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Autor je i izvjestitelj Rezolucije o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU. Zbog svoje borbe za ljudska prava 2022. nagrađen je EU Oscarom.

Ponovno je izabran na europskim izborima u junu 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak