Akademik Esad Duraković: Sarajevo je danas grad svjetlosti

13
Radiosarajevo.ba
Akademik Esad Duraković: Sarajevo je danas grad svjetlosti
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo iz zraka

Upravo ovih dana Sarajevo je pozitivna metropola svijeta. Sjajna svita, jato sjajnih filmskih zvijezda njegovim crvenim tepihom korača i istim onim pločnicima na kojima su obilježena mjesta po kojima su – sa obližnjih vrleti i iz okolnih šuma – rasprskavale se granate barbara kojima ništa ne znače ni svetost ni svjetlost Grada.

Piše: Akademik Esad Duraković, za portal Radiosarajevo.ba

Sarajevo je sve to barbarstvo preživjelo i evo već trideset godina svjetskom filmskom slavom se zaodijeva. Čak je i UNESCO prije nekoliko godina proglasio ga Gradom filma.

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Za ponos i radosti imamo ozbiljnih razloga jer – ovo je sarajevski trijumf Erosa, a ne barbarskoga Tanatosa.

Silno nam je potrebna, dragocjena je ova snaga pozitiviteta koja makar za neko vrijeme rastjeruje zlokobne sjene nezrelosti društva i njegovo licemjerje, maćehinski njegov odnos prema umjetnosti koja Gradu i društvu – tako velikodušno – daje sve od sebe.

Ovaj crveni tepih, na njemu smotra dostojanstva i slave – i doslovno i kao metafora – zatim ovaj Grad prepun pjenušave mladalačke vreve uzimamo kao satisfakciju za njegovo ne tako davno epsko stradanje...

Tanović o stanju u bh. kinematografiji: Imam osjećaj da dolazimo na kraj jednog lijepog perioda

Tanović o stanju u bh. kinematografiji: Imam osjećaj da dolazimo na kraj jednog lijepog perioda

Treba nam radosti i pozitiviteta, treba nam svima kosmopolitizma, bratstva ljudskoga roda. Ohrabrujemo svijetli Eros a ne mračnoga Tanatosa!

Stoga, gospodo koji držite vlast i novac u nedostupnim kesama, odazovite se aktualnom apelu filmskih režisera. Oni su dokazali da je nemjerljiv njihov doprinos međunarodnoj afirmaciji i Bosne i Grada.

Esad Duraković
Foto: Faruk Vele: Esad Duraković

Malo je onih koji tako mnogo mogu doprinijeti dostojanstvu i ugledu naše zemlje i Grada.

Ovih dana, dok svijet u ozareno, u obasjano Sarajevo gleda, usmjeravamo reflektore i na vaš nemar za domaće filmske radnike koji nam slavu svijetom pronose...

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije