S ove strane Drine | Mrak iz Kneževa

1
Radiosarajevo.ba

Nikako da shvatim Crnogorce. Taman kada sam pomislio da je namjanja članica bivše jugoslovenske zajednice najviše učinila na izgradnji građanskog društva oni stadoše u mantijaške kolone i na vlast, uz ogroman trud porte na Andrićevom vencu dovedoše nove, ovaj put mnogo rđavije junoše koji kao da su izašli ispod odore popa Rista Sotone Radovića, crkvenog imena Amfilohije.

Piše: Dragan Banjac, za portal Radiosarajevo.ba

Izgleda da su se đetići vratili najmanje 166 godina u rikverc. Svjedok nam je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević koji je na obilježavanju upravo toliko godina nakon Bitke na Grahovu prozborio i ovo: "Bićemo strpljivi. Čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem: Jesmo li braća? A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda Boga mi, u budućnosti, prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati."

Heroj dana: Voditelj prekinuo prijenos uživo i spasio ženu od utapanja

Kako su reagovale nove junoše? Predsednik Jakov Milatović je nakon Kovačevićeve bljuvotine apelovao "na sve javne funkcionere da svojim odgovornim delovanjem doprinesu jačanju tolerancije u društvu i poštovanju međusobnih razlika". Koji format, kakvo reagovanje. I premijer Milojko Spajić je "reagovao". On je osudio "govor" i rekao da je u pitanju užasna izjava za koju nema opravdanje. Jedva su i ovako blago ukorili Vučićevog četnika.

Nikšićka spodoba se i ranije isticala u srbovanju i prostakluku. Prošle godine osmjelio se da tokom intoniranja crnogorske himne pokaže srednji prst. Saslušan je u nikšićkoj policiji i protiv njega je, kako su pisali crnogorski mediji, podnijeta krivična prijava "zbog sumnje da je povredio ugled Crne Gore". Ovaj Srbin iz Crne Gore mnogo podsjeća na svog idola i predsjednika Aleksandra Vučića jer je "srednjak" (po ugledu na AV koji je vitlanje strojnicom iznad Sarajeva "objasnio" da je držao kišobran) pokazao namještajući kaiš za sat. Takođe prošle godine Kovačević je sa predsednicima opština Berane i Mojkovac, kao i sa predsjednicima skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat, učestvovao na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, a 2019. godine je prisustvovao otkrivanju spomenika četničkom vojvodi Draži Mihailoviću u Ravnogorskom parku u Bileći. "Dolazimo da iskažemo poštovanje prema jednoj ličnosti koja tek sada isplivava na našu istorijsku scenu u svom punom sjaju i kako bude vrijeme prolazilo tako će i snažnije i snažnije sijati i davati svoj primjer drugima", rekao je tada.

Ponovo je u Vučićevom stilu četničku uniformu na skupu objašnjavao "pozorišnim predstavama". Onda nije čudo što je Grad Beograd u decembru 2021. donirao dva miliona evra crnogorskoj opštini Nikšić.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Sad idemo u "Dodiklend". Nakon što je Zukan Helez, ministar odbrane u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, valjda u stilu "srbende" (onako kako se to ne radi) pozvao na rušenje Republike Srpske (RS) i zaiskao da se "krajina" (što god to značilo) više tako ne zove i da će u slučaju odvajanja separatisti izvući deblji kraj, većina Srba s obje strane Drine je naglo zavatrilo, braneći od Zukana svoju buduću koloniju. To je bio povod da ovdašnja Kurir TV u svoju emisiju "Usijanje" (tri gosta, jedan građanske opcije, druga dvojica nacionalističke i ultranacionalističke) uključi izvjesnog Nenada Nešića, koji je valjda po čuvenom bosanskom "ključu" ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, valjda istom gdje je Helez zadužen za odbranu.

Ukopan pred dilemom šta da radim sa nepunih deset minuta nastupa ovog "genija" odlučio sam, ipak, da ga pustim u komadu i urednicima ostavim da sjeckaju ako misle da treba. Kreće Nešić.

"Dobro veče iz Srpske republike, iz Kneževa želim da uputim srdačan pozdrav vama u Beogradu i da vam kažem da nama već trideset godina i više od raspada Jugoslavije prijete debljim krajem i očigledno je da satim neće prestati. Njima (Bošnjacima – p. D.B.) sve smeta, njima naš poziv na mir izgleda kao poziv na rat. Nikoga nismo uvrijedili, bio sam na Svesrpskom saboru odakle su poslate poruke mira i stabulnosti našeg rukovodstva, kako rukovodstva Srbije tako i rukovodstva RS. Nijednim svojim gestom, nijednim svojim aktom, nijednom svojom riječju nismo povrijedili nikoga u regionu, nikoga od naših susjeda koji žive pored nas, ali očigledno njima smeta svesrpska sloga.

Ono što mogu da IM poručim je da MI nećemo odustati OTOGA ’jedan narod-jedan sabor’ a ja postavljam pitanje šta bi se desilo da smo dodali – jedna država?! Šta bi se onda desilo i kakve bi reakcije bile. Ono što smo mogli vidjeti jeste da u Deklaraciji i Svesrpskog sabora piše da se poštuje Dejtonski sporazum, da se poštuje Ustav BiH. Isto tako smo rekli da je Kosovo i Metohija neodvojivi dio Srbije, sve to stoji i u Ustavu Srbije, sve to stoji i u Rezoluciji 1244, sve to stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu a ono što je rekao Zukan Helez to govori svaki Bošnjak i političar. ONI isto misle, samo neki govore tiho a neki glasno. Očigledno je da je gospodin Zukan megafon koji govori glasno, želeći da preuzme liderstvo u bošnjačkom narodu. Ono što je rekao nije nikakvo iznenađenje ZANAS Srbe u RS. Mi znamo da je NJIHOV cilj nestanak RS, ONI trideset godina, ONI nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma rade na reviziji Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim bi se završilo, kako oni smatraju, krajnjim nestankom RS. Evo, ja odavde...

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Novinar Dragan Banjac

Nenad Nešić nije plašljivi Srbin a srpski narod nije plašljiv narod, tako da, Zukane, nemojte da nam prijetite, vi znate da smo mi uvijek bili  na strani onih koji su oslobađali svijet i Evropu, na strani onih koji su se borili protiv nacizma fašizma tako da ovo je bila neka prijetnja, vjerovatno zato što imaju moćne saveznike u vidu SAD, Britanaca i tako dalje. Međutim, mi smo odlučni da ostanemo na ovom prostoru, da opstanemo na području RS i da poručim gospodinu Helezu: NEBOJIMO se mi vašeg debljeg kraja, vodite vi brigu OSEBI i o svom narodu. Na kraju krajeva imate vaših dvadeset posto teritorije BiH, uživajte, mi vam ne branimo da uživate i radite na tih dvadeset posto što god hoćete.

Sve vrijeme Srbi pozivaju na razgovor, sve vrijeme pozivaju na dogovor a sve vrijeme imamo silu nad Srbima, ima da se ukidaju nadležnosti RS, pa vidjeli ste pitanje koje je postavio predsjednik Srbije gospodin Vučić koji je rekao ’Gdje to piše da imovina pripada imovini BiH!’ Želim da vam napomenem da ni u jednom  aktu ne piše DRŽAVA BiH, nego piše BiH, tako da ono što mogu da kažem da mi Srbi sve vrijeme pozivamo samo na mir, na dijalog, pozivamo na dogovor, pa dozvolite da citiram predsjednika Vučića, on je rekao da će nama ovdje biti bolje kada počnemo sami da se dogovaramo. Ja sam UTO ubijeđen da kada bismo mi sami sjeli za sto, kada bi razgovarali svojim glavama a ne na osnovu toga kakva sila stoji iza naših leđa da bismo se lako dogovorili.

Ovo trenutno gdje se ja nalazim to je 1.100 metara nadmorske visine, ovo je (ističe tri prsta na obje ruke – p.a.) Srpska republika i odavde, Beograde, ti si glavni grad, mi te volimo! Živjeli! (Kraj citata)."

Kneževo? Nepoznata mi varoš, ali zna Internet koji upućuje da je na obroncima Vlašića i da se zvala Skender-Vakuf pa su ga prekrstili. Prema popisu iz 1971. godine tu su uz pet Jugoslovena i 17 Hrvata živjele 723 srpske duše (42,83%) i 923 Muslimana (54,68%), a poslije silnih poziva na mir već pominjanog Nešića i bratije 2013. godine situacija se izmijenila. Bošnjaka je tek 11,34% (425), Srbi su porasli do 87,43% i sada je u Kneževu 3.278 pravoslavnih žitelja.

Poslije mraka iz Nikšića i Kneževa malo svjetla iz Beograda. Profesor beogradskog Prirodnomatematičkog fakulteta Ivan Videnović izjavio je ovih dana da je opstanak RS moguć samo u okviru BiH. Na njega su se odmah ustremili prorežimski mediji i državni vrh, a predsjednica parlamenta Ana Brnabić otvoreno poziva da mu se preispita ostanak na PMF. Videnović je sazvao konferenciju za novinare u Medija centru na koju je došao samo potpisnik ovih redaka i izjavio da će u slučaju secesije RS da završi "kao i sve genocidne tvorevine", poredeći je sa NDH i Hitlerovom Njemačkom. Podršku Videnoviću dali su tek predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić i advokat Čedomir Stojković, ali nazovi srpska opozicija mudro šuti.

Nije bogzna šta, ali...

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak