S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srbija na prodaju - 2,6 eura po glavi!

Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srbija na prodaju - 2,6 eura po glavi!

Treba videti dolinu Jadra! Staviti je na tačnu bjelosvjetskim lihvarima uz možda neki lični interes i ćar „svom“ narodu od 2,6 eura godišnje po glavni stanovnika. E, zato zaista treba imati đon obraz. Računicu je u emisiji Novi Dan N1 TV 7. oktobra predočio bivši srbijanski premijer Zoran Živković.

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba

Okolnosti sa rudarenjem u Srbiji dosta su zamršene i nejasne. Dušu dalo za lov u mutnom. Ako se tome dodaju poslovična svaljivanje grijeha sadašnje vlasti na prošlu, kao i ulogu za medija, onda narod neminovno podsjeća na stado onog penzionisanog učitelja iz okoline Gornjeg Milanovca koji je svojim seljacima slikovito objasnio odnos vlasti i naroda.

Nova senzacija u susjedstvu: Marija Selak Raspudić službeno objavila kandidaturu

„Vidite ove moje ovce“ - kazao im je uča – „ja idem ispred njih i nosim so. One bliže meni ližu, a ostale ih slijede u nadi da će se primaknuti mojoj posudi“. (Pozvan je, kažu, i u Komitet ali ih je preveslao.)

Trenutna situacija, rekao bi sportski reporter Radio Beograda, pokojni Radivoje Marković, je takva da se zna ko pije, a što se plaćanja tiče faktura na kraju po pravilu ode - ovcama u pratnji.

RAČUN  - NARODU: Ovi što „piju“, pritisnuti narodnim buntom prije dvije godine i devet meseci (20. januara 2022) stavili su tačku na raskopavanja u zemlji.

„Dot“ je rekla bodulica Ana Brnabić ali je tačku nedavno pretvorila u zarez, a ona (u svojstvu predsjedavajuće parlamenta), njen nasljednik u vladi i predsjednik države najglasniji su zagovornici iskopavanja litijuma „za dobrobit Srbije“.

Prethodnih dana saradnik Radio Sarajeva boravio je u Loznici, Gornjim Nedeljicama, Dragincu, Tršiću...

U obližnjem selu Draginac početkom II svetskog rata streljano je više hiljada civila. Na kosturnicu gdje počivaju zemni ostaci 2.677 nevinih civila iz Jadra naknadno je postavljen i krst, kao dodatak "novom vremenu".

Ipak, zločin skoro da se i ne pominje u javnosti, gdje su prevagu odnijeli Kragujevac i Kraljevo.

ZA SVE KRIVI KOMUNISTI: Oktobar 1941. bio je crn mesec u Srbiji, kaže Slobodan Lazić, bivši sudija šabačkog suda, mještanin Draginca. Spomenik i kosturnica nisu na vidnom mestu, malo su sklonjeni na uzvišenju iznad potoka koji je još ljetos presušio. Na tribini u Loznici čuli su se različiti tonovi. Kod nekih, istina malobrojnih, vrijeme Milana Nedića i četništvo prilično je osvježeno, primilo se. Oni, poput političkih stranaka i njihovih predstavnika, za sva zla ovog svijeta optužuju komuniste.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Loznica ne odaje baš utisak provincije, ali manjina koja se odvojila od rulje ne krije da je “žedna” informacija koje im iz “metropole” rijetko stignu preko beogradske manjine. Zato oni olako prihvataju da je Dragan Đilas „lopov“, Aleksandar Vučić, marljivi i „pošteni radiša“ koji nikako da se naspava, a Zorana Đinđića je „trebalo smaknuti jer je bio nemački špijun“.

Pred protest u srijedu ponadali su se da će Loznica biti – centar svijeta, da će okupljanje protiv vlasti i Rio Tinta biti zamajac za ono – što slijedi. Srijeda dođe i prođe.

SLABA VAJDA: U najavi „sudbonosnog“ protesta najavljeno je da će skupu pored građana i ekoloških aktivista prisustvovati i predstavnici svih opozicionih stranaka i pokreta. Nisu se oglasili! Ovo podijelimo na pola. Ovakvu oporbu ekološki aktivisti i ne žele, a i njoj odgovara zavetrina.

Do sada su protesti održani u više od 50 gradova: Loznici, Beogradu, Leskovcu, Čačku, Nišu, Vranju, Lazarevcu, Vladimircima, Malom Zvorniku, Beloj Crkvi, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi i Šapcu.Protestovalo se i u Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Paraćinu, Požegi, Mionici, Ubu, Raški, Pančevu, Topoli, Osečini, Rači, Smederevu, Rekovcu, Bresnici, Boru, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Kniću, Užicu, Kragujevcu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti, Obrenovcu, Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Kruševcu, Zaječaru, Prijepolju, Ivanjici, Pirotu, Priboju, Novoj Varoši..

Proteste koji se nastavljaju blokadama, danas, subota, 19. Oktobra, podržale su brojne poznate ličnosti, poput glumaca Jelisavete Seke Sablić, Svetlane Bojković, Gorice Popović, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića...

Uz njih su i univerzitetski profesori Ivanka Popović, Jovo Bakić. Na tom spisku su i košarkaški trener Duško Vujošević, košarkaš Vladimir Štimac, nekoliko akademika, princ Filip Karađorđević, sto medicinskih radnika iz Gornjeg Milanovca, nekoliko udruženja Srba as Kosova, sve opozicione političke stranke i pokreti, Nameru otvoranje rudnika litijuma u dolini Jadra „osudili“ su režiser Emir Kusturica, glumac Rade Šerbedžija (ko nađe trećeg vodim ga na ručak), bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić, nekoliko sveštenika...

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Vaterpolista sa kokardom

NARODE MOJ: I dok opozicija jedino duma kako da se (a da ni prstom ne mrdne) ugnezijdi umjesto Aleksandra Vučića, ekološke organizacije, možda upravo zbog je razjedinjenosti, ili borbe za primat, kao da sve više zalaze na teren opozicije.

Predsjednica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), pesnikinja iz Pranjana Ljiljana Bralović, za razliku od Nebojše Petkovića i Zlatka Kokanovića, recimo, iskazuje želju za političkim napredovanjem. Ona računa sa povlađivanjem predrasudama, strastima i duhovnim dometima širih društvenih slojeva, prividno demokratskoj politici. To kolokvijalno zovemo populizam.

Ona se sa bine i u Beogradu i u Loznici masi obraća sa „Narode moj!“ „Braćo i sestre!“ Zalaže se za sabornost, upornost i masovnost, poziva na ujedinjenje opozicija i ekologa, kokarde i krsta, vjernika i ateista. Tako je na skupu ljetos na Terazijama sa strašću citirala vladiku Nikolaja (Velimirovića), popa koji je veličao Hitlera!? Nedostaje samo ono (Slobodan) Miloševićevo „Volim i ja vas!“ Misleći valjda da srbovanje još nije izanđalo, ekolozi pokušavaju da srpstvo udenu u svakoj prilici.

Rio Tinto želi da uzme i srpsku vodu, a ne samo jadarit. Zanima ih sve šta je naše, a dato im je sve kao na švedskom stolu. Moramo se boriti protiv toga, ističe pesnikinja iz Pranjana, sve garnirajući populističkom tvrdnjom da je „cela Srbija napadnuta“. Ne zaboravljaju se ni časni i junački preci. Na konto toga ovih dana sam čuo kako su se tokom bitke na obližnjem Ceru (15-24. avgust 1914) dovikivali srpski i austrougarski vojnici. Predajte se, čuli su se povici srpske vojne, a s druge, austrougarske strane je odgovoreno: Srbi se nikad ne predaju!

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Pogan jezik "sumnjivog Srbina"

ON I DALJE MNOGO JAK: Prošlog četvrtka Demostat i najpouzdaniji ispitivač javnog mnjenja Srećko Mihailović predstavili su najnoviji rejting političkih delatnika. Srećko kaže da su i partijena vlasti i partije koje rado označavam kao nazovi opozicije su - u padu. Da je nepoverenje u partije vlasti 42 odsto, a nepoverenje u opozicione stranke čak - 66 odsto.

Programski direktor „Demostata“ Zoran Panović nalazi daopozicija mora biti svesna da su mnogi građani razočarani raspadom koalicije "Srbija protiv nasilja" nakon decembarskih izbora.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima podršku 48 odsto ispitanika gde dve trećine otpada na one kojima je bliža autokratija nego demokratija. I to je realnost u Srbiji.

Vučićevim sljedbenicima nije važno da li im je vođa prozapadno ili antizapadno, bitna je autoritarnost. (Malo začikava Kosovu, malo Zapadu a klanja se Rusima i Kinezima, taman). Oni Vučića prihvataju kao autokratskog lidera, vođu, i on može jedno jutro da ih povede u EU, a drugo u BRIKS i oni će krenuti i u EU i u BRIKS.

Srbijanskom predsjedniku sve ide u prilog. Od ne tako davne ogromne (80%) podrške približavanju Evropskoj uniji majstor prevare je to sveo na oko 50 odsto!

Ekološke organizacije pokreću blokade. Za sada izgleda bez opozicije koja nema nema nikakav plan a i dalje bi da Vučića obiđe s desna.

Beogradska čaršija koja uglavnom omaši u prognozama. Tabiri nekoliko opcija. Najmanje je izvesna ona da će narodni bunt nadvladati moćnog Aleka, a daleko sigurnija o moći Rio Tinta, Olaf Scholz kojima je glavni baja čvrsto obećao.

A možda su i oni njemu. Vodu ne drži ni ono o čemu baljezga jedna politička gatara – da bi i sam AV mogao da se – koliko god da košta – popišmani.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak