Dragan Bursać: 'Strazbur kaže da BiH MORA biti građanska, a Trojka bi da nastavi gutati žabe!'

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: 'Strazbur kaže da BiH MORA biti građanska, a Trojka bi da nastavi gutati žabe!'

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Nije presuda meteorološka pojava Nermine Nikšiću da sjedite i gledate u nju, nego je putokaz i uputstvo da svi vi, na čelu baš sa tobom kao socijaldemokratom na papiru, djelujete u skladu sa istom, pogotovo ako ona “trasira put“. Ali, čini se da je i Nikšiću i dobrom dijelu ekipe iz Trojke ova presuda sad jedna vrsta smetnje, kojom se opet “ljute“ koalicioni partneri Čović i Dodik.“

Čuli ste to, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Marija Šerifović najavila koncert u Sarajevu: Nakon šest godina ponovo u Zetri

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Šta to konkretno znači?

Jedna izborna jedinica za Predsjedništvo i Dom naroda BiH, nema govora o entitetima

Pa to konkretno znači da je dosadašnje legitimno predstavljanje diskriminatorno. To znači da se članovi Predsjedništva BiH moraju birati na području cijele države, a ne iz entiteta. To znači da delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani sa teritorije cijele države. To znači da je Predsjedništvo BiH – jedna jedina izborna jedinica. To znači da je Dom naroda PS BiH – jedna jedina izborna jedinica. Nema pomena o nekim entitetima.

Dakle, Evropski sud za ljudska prava je ovom apelacijom potvrdio ono što svi znaju. Jedan jedini put za (eventualni) ulazak BiH u Evropsku Uniju je put građanske, cjelovite, nedjeljive, multietničke Bosne i Hercegovine u kojoj važi pravilo jednog čovjeka i jednog glasa. I ovo nije samo put za EU, ovo je jedini mogući civilizacijski put države koja želi da bude država svih njenih građana, a ne samo i jedino nacionalna i nacionalistička tvorevina sa etnonacionalističkim torovima.

I najviše od svega, ovo znači da je visoki predstavnik Kristijan Šmit u noći izbora, duboko zagrabio i rukom sa izvora bezakonja izvukao paraodluku prekrojivši Ustav i karakter Bosne i Hercegovine, ne bi li izašao u susret hrvatskim nacionalističkim elitama koje po diktatu HDZ-a hoće da izjednače svakog Hrvata u BiH sa ovom nacionalističkom partijom. 

Ova presuda će uz presudu Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i ostale biti ugaoni kamen za buduću Bosnu i Hercegovinu. Još konkretnije, u reakciji na ovu presudu se već sad vide oni koji iskreno hoće Bosnu i Hercegovinu kao multinacionalnu građansku državu sa jednakim pravima za svakog pojedinca na cijeloj njenoj teritoriji i oni koji sa kleronacionalističkim elitama igraju jednu prijetvornu igru u kojoj sa visokim predstavnikom izručuju BiH srpskim i hrvatskim nacionalistima.

Dragan Bursać: Prigožinovo ubistvo je Putinova opomena svim ruskim pudlicama na Balkanu!

Nije presuda meteorologija pa da sjedimo i gledamo, Nermine

Nije se čekalo dugo, a nastala je prava uzbuna među prijetvornim BiH srednjičarima, koji su počeli da relativizuju ovu presudu sprdajući se sa odredbom “historijska“, kako ju je predstavio i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Tako je prvi u SDP-a, notorni Nermin Nikšić, u svom istupu prvo kazao između ostalog:

“Nažalost, iskustvo nas ući da presuda u BiH ne znači da će automatski biti provedena“.

A šta to znači Nermine?

Pa nije presuda meteorološka pojava, nego je putokaz i uputstvo da svi vi, na čelu baš sa tobom Nermine Nikšiću, kao socijaldemokratom na papiru djelujete u skladu sa istom, pogotovo ako ona “trasira put“. Ali, čini se da je i Nikšiću i dobrom dijelu ekipe iz Trojke ova presuda sad jedna vrsta smetnje, kojom se opet “ljute“ koalicioni partneri Čović i Dodik.

Ova presuda, koja po svom bitku jeste historijska u ovom momentu predstavlja neku vrstu prepreke etnonacionalističkoj novoj nadgradnji “nove realnosti na koju se moramo navići“, a koja nam kaže da je BiH zapravo samo tvorevina od dva entiteta i Dejtonom, a ne građanska država kojoj težimo.

Zapravo to fabrikovanje realnosti ide toliko daleko da mnoge kvaziliberalne vedete i analitičari govore o nesprovođenju presude kao preduslov za ovu “novu realnost“. A to ne bi mogli kazati ni Čović ni Dodik. Pa se onda postavlja pitanje šta je bit koaliranja sa Dodikom i Čovićem, ako se do sad radilo isključivo na trasi njihovog puta koji označava rastakanje bilo kakve Bosne i Hercegovine, a o onoj iz presude Suda koja će imati nadnacionalni, građanski status za svakog pojedinca na cijeloj teritoriji, nema niti govora.

Možda je najbolja opservacija na ovu temu od strane ambasadorice BIH u Češkoj Martine Mlinarević, koja na Tviteru kaže:

“Paradoks bivanja proeuropski nastrojen, a smetaju ti presude Europskog suda za ljudska prava u pokušaju da BiH bude civilizirana zemlja kojima stremiš. Svaka od presuda ESLJP je civilizacijska norma uz koju bi trebao stati svaki normalan čovjek. Braneći tu ideju braniš sutra.“

Dragan Bursać: 'E, sad ti Mile može doći kraj'

Gutanje žaba nije borba za državotvornost BiH

I zaista, svi mi znamo da je dugačak put do EU i evropskih vrijednosti. Ali ako su tzv. liberalne partije koje se nominalno zalažu za te vrijednosti prepreka provođenu presude, ako je odluka Strazbura dočekana kao neka vrsta sprdnje i neugodnosti, hajmo se makar malo zapitati ko nam to osim Dodika i Čovića vodi zemlju i ko će se boriti za nju, kad su navodni borci na vlasti odavno potpisali kapitulaciju???

I nemojte me samo peglati narativom -a sa kim bi koalirali i sa kim bi se vi talili kad su Čović i Dodik neminovnost pošto niko iz Trojke do sada nije pokazao uncu želje za državotvornošću. Sve je postalo i ostalo opskurni hobi gutanja žaba, u kojem Trojci nema premca. Pa se  gutanjem žaba, eto, došlo do toga da je jedna civilizacijska presuda koja otvara vrata istinskoj građanskoj BiH ostaje zakopana u balkanskom srpsko-hrvatskom nacionalističkom glibu.

P. S.

Umjesto zaključka mogu kazati da je presuda potvrdila suštinsku nakaradu formiranja i formulacija konstitutivnih naroda, a ukidanje istih će biti civilizacijski korak ka etičkom, a nikako ETNIČKOM ustrojstvu "Etničko“, navodi Sud u Strazburu, “ne može i ne smije prevladati političko predstavljanje. Ono mora biti sekundarno."

Presude Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Pudarić, Šlaku, Kovačević moraće biti usvojene. Kad tad. One su putokaz najplemenitije ideje jednakopravne za sve njene građanke i građane bez obzira na etničku pripadnost države Bosne i Hercegovine. 

I još više, sve ove presude su pokazale ko su istinski borci za Bosnu i Hercegovinu, a ko su ljudi koji se pod krinkom liberalizma i građanštine kriju iza nacionalističkih ideja.

*** Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak