Bursać: Hoće li Schmidt ubiti ideju građanske BiH?

Radiosarajevo.ba

“Evo, da se već sutra odustane od presude “Kovačević”; da se večeras implementiraju sve odluke koje nas “približavaju Briselu”; da se odmah formira treći entitet; da li bi nas EU primila? Odgovor je NE BI! Zašto nas onda Schmidt obmanjuje? Zato što ne želi da ga boli glava u mandatu u kojem samo treba da “nahrani pse” i ništa ne dira. A psi smo svi mi.”

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba  

Portal Istraga.ba je pod naslovom "Ekskluzivno" objavio pismo OHR-a upućeno Sudu u Strazburu, u kojem Christian Schmidt traži preispitivanje presude "Kovačević" i podržava izdvojeno mišljenje sutkinje Kucsko.

Zanimljiva situacija u centru Sarajeva: Šahovske figure postale oružje sukoba između penzionera

Ukidanje presude Kovačević, uvod u ukidanje i drugih presuda

Podsjećam, Sud je nekako dozvolio Schmidtu da se obrati, ali bez ulaska u meritum slučaja. Visoki predstavnik je, direktno miješajući se, naveo izdvojeno mišljenje austrijske sutkinje Gabriele Kucsko-Stadlmayer kao "relevantan stav" o određenim pitanjima iz predmeta.

Šta je problem? Problem je u tome što se sutkinja Kucsko direktno, a Schmidt posredno, ponašaju kao lobisti HDZ-a, koji na sve moguće načine pokušava oboriti presudu u slučaju "Kovačević", čime bi se otvorila vrata za obaranje presuda u slučajevima "Zornić" i "Sejdić-Finci". To bi opet značilo konačno zatvaranje vrata za građansku Bosnu i Hercegovinu.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Posebno treba naglasiti ovaj dio iz Schmidtovog pisma upućenog Sudu u Strazburu:

"…Kao što je ovdje ukratko sažeto, izvještaji pokazuju da je došlo do neviđenih napada na Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH, kao i na njene institucije. Visoki predstavnik skreće pažnju Sudu na svoja posljednja četiri izvještaja koja pokrivaju period od izbora koji su predmet pritužbe podnosioca zahtjeva", naveo je Christian Schmidt.

Procurilo pismo OHR-a upućeno Sudu u Strazburu: Schmidt traži preispitivanje presude “Kovačević”?!

Aha, dakle, ako se obori presuda "Kovačević", što "toplo" sugerira Schmidt, i ako se dokine svaka ideja o multietničkoj, građanskoj BiH, u kojoj će svaki pojedinac, bez obzira na vjeru, naciju, spol ili političko opredjeljenje, imati JEDNAKA PRAVA NA CIJELOJ TERITORIJI BIH, u našoj zemlji će zavladati mir i blagostanje?!

Bravo, OHR! Pa takvu vrstu emotivno-pravne ucjene ne bi se dosjetili da implementirau ni Dodikovi savjetnici, koji, usput rečeno, mogu otvoriti šampanjac ako se Schmidtovo "mišljenje" uvaži i ako se presuda ili vrati na nivo BiH, preciznije NHE (Nezavisnog Hrvatskog entiteta) ili obori.

Građanske partije u ulozi šutologa

Od svega pobrojanog još je jadnija šutnja takozvanih građanskih partija, pokreta i NVO udruga, koje se ponašaju ili kao profesionalni šutolozi i srednjičari, ili kao Dodik-Čovićevi agitatori.

Bravo, po sto puta bravo jer će vas historija upamtiti kao najveće izdajnike ideje građanske Bosne i Hercegovine. Na čast vam!

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Bursać

Ali kad već igramo otvorenih karata, dozvolite da vas pitam:

Evo, da se već sutra odustane od presude "Kovačević"; evo, da se večeras implementiraju sve odluke, zakoni i procedure koji nas "približavaju Briselu"; da se odmah odobrovolji Hrvatska direktnim formiranjem trećeg entiteta; da se BiH zacementira kao dejtonska etnička tvorevina sa još jednim entitetom; da se ova zemlja prikaže kao proevropska država u NATO paktu, dok će iznutra biti nacionalistička troglava partokratija; da se sve preporuke EK implementiraju; da se korupcija svede na nulu — da li bi nas EU primila?

Odgovor je NE BI!

A znate li zašto?

Iz dva razloga:

Prvi je taj što EU ne treba zemlja koja nije "izrasla na judeo-kršćanskoj tradiciji", a drugi razlog je formalno- logičke prirode — Brisel ne želi etničku, nego građansku državu, pa makar ta država dubila na glavi i ime promijenila. Eno vam Makedonije, pardon, Sjeverne Makedonije, pa pitajte njih.

A šta ovo znači?

Psi i kerovođe

To znači da se Christian Schmidt zalaže za etnokratsko uređenje, koje nam je u isto vrijeme najveća prepreka na putu ka EU. Zašto on to radi? Zato što ne želi da ga boli glava u mandatu u kojem samo treba da "nahrani pse" i ništa ne dira. A psi smo svi mi.

Osim etničkih gazda, koji se već četiri decenije biraju da budu dreseri i kerovođe. Schmidt radi ono što je najbolje naučio od svoje mentorice Angele Merkel, stvara od BiH stabilokratiju koja navodno ide negdje-umivena za vanjsku upotrebu dok se iznutra kao truhka jabuka krši i implodira u svoj nacionalizam. Eno vam Srbije i Vučića, koji također neće u EU pa vidite što je stabilokratija napravila.

Zato, ustati protiv ovakve degradacije ljudskih bića od strane visokog predstavnika, koji je postao udarna pesnica Dodik-Čovićeve osovine, nije samo stvar građanske i etičke neposlušnosti, nego i biološkog opstanka ove države.

Kome je stalo do države, naravno. A kome je stalo do fotelje, funkcije i apanaže, njemu će suditi historija, a mogao bi i Sud u Strazburu prije historijskog suda.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak