Azra Zornić: BiH je jedina naša domovina i branit ćemo je golim životima, neće pasti u ruke agresora

29
Radiosarajevo.ba
Azra Zornić: BiH je jedina naša domovina i branit ćemo je golim životima, neće pasti u ruke agresora

U postupku pred Velikim vijećem Suda u predmetu dr. Slaven Kovačević vs Bosna i Hercegovina Christian Schmidt je zatražio od Suda, bez znanja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), da ga sasluša u svojstvu "treće stranke" u postupku, i to putem jedne britanske advokatske kancelarije, što je skandalozno i paradoksalno.

Piše: Azra Zornić, za portal Radiosarajevo.ba

Na osnovu naprijed navedenog postavlja se pitanje u kojem svojstvu se C. Schmidt obraća Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu Kovačević? Po čijem odobrenju to čini? Ko to plaća?

64. Internacionalni teatarski festival MESS: Dodijeljene nagrade laureatima i laureatkinjama

Njegova izjava da je učestvovanje u predmetima koji se vode pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESZLJP) redovna procedura -  jednostavno nije istinita. Sve presude, počevši od slučaja "Sejdić-Finci", uključujući i prvostepenu presudu u predmetu "Slaven Kovačević vs. BiH" tiču se izmjena Ustava BiH koji sadrži, kako je to Sud i utvrdio, diskriminatorske odredbe koje se moraju brisati.

Njegov zahtjev da se umiješa u predmet Kovačević je pravni nonsens jer visoki predstavnik nema ama baš nikakve ovlasti kada se odlučuje o Ustavu BiH odnosno Anxu IV DPA. Istina, on može da interveniše na entitetske ustave, ali na Ustav BiH nema pravo ni zarez promijeniti.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Christian u Zagreb, Christian iz Zagreba

Po čijem odobrenju to čini? On to čini, isključivo, po nalogu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je nedavno bio u (ne)službenoj posjeti Sarajevu i tom prilikom izjavio za državnu televiziju da su "sve presude Evropskog suda za ljudska prava fabricirane".

Zornić će tražiti isključenje BiH iz Vijeća Evrope zbog neprovođenja presuda Suda za ljudska prava

Tom prilikom se nije sastao sa kolektivnim šefom države-Predsjedništvom BiH kako to protokol nalaže u svim demokratskim državama (opss..., pa on i nije demokrata on je HDZ-ovac).

Drsko i bezobrazno je otišao kod C. Schmidta, dakle ne u OHR na sastanak sa visokim predstavnikom već u ured njemačkog državljanina Christiana Schmidta, da mu preda dokumentaciju koju je pribavila londonska kancelarija Blackstone, te da mu da instrukcije kako dalje da postupi.

Plenković je prethodnog od Sjedinjenih Američkih Država kupio "naoružanje" (čitaj: njihovu podršku za ovaj projekat). Dokaz za to je da je visoki predstavnik u zadnja dva mjeseca dva puta sazivao sjednice PIC-a s ciljem dobivanja podrške za odlazak u Strasbourg.

Naravno, osim SAD-a, Velike Britanije i, vjerojatno, Njemačke, sve ostale članice su mu uskratile svoju podršku. Javnost je saznala za to putem javnih obavještenja ambasada Francuske i Turske.

Ko to plaća?

Ko to plaća? Tako skupu londonsku advokatsku kancelarija plaćaju poreski obveznici država članica PIC-a, a da ih o tome niko nije niti obavijestio!

"Schmidtovo pismo" od nekih 600 stranica je zapravo hrpa pravnih nebuloza, obmana i predstavlja pokušaj političkog pritiska na Evropski sud. Tako npr. taj samozvani pravnik, Christian Schmidt, predlaže Sudu u Strasbourgu da predmet Kovačević vrati na razmatranje i odlučivanje Ustavnom sudu BiH.

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

Da je taj samozvani pravnik barem pročitao Pravila Procedure Ustavnog suda (dostupna na svim jezicima na web stranici) znao bi ko se i kada može obratiti tom sudu zahtjevom za preispitivanje ustavnosti nekih odredaba Ustava.

To svakako ne može učiniti niti jedan građanin, pojedinac osim kad se radi o apelacionoj nadležnosti. Dakle, obraćanje Ustavnom sudu po pitanju ustavnosti odredaba Ustava BiH nije i ne može biti efikasan pravni lijek. Tu činjenicu je utvrdio Evropski sud i u mom slučaju.

Politička argumentacija Schmidta da bi potvrđivanjem presude "Kovačević" bio doveden u pitanje "krhki mir" u Bosni i Hercegovini je direktan prijetnja od strane hegemonističkih i agresorskih susjednih aspiracija.

Mir u BiH se ne štiti učvršćivanjem i jačanjem etničkih podjela i pokušajem da se pravomoćne presude relativiziraju ili ponište, a sam Evropski sud za ljudska prava na taj način degradira. 

Evropski sud za ljudska prava je u predmetima "Sejdić-Finci" i "Zornić" ( u  članu 43.) utvrdio sljedeće:

"...u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i "etničkim čišćenjem". Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na "konstituentne narode” kako bi se osigurao mir. Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi..".

Slaven Kovačević: Idemo do kraja, pa šta košta, neka košta!

Poziv građanima BiH

Dakle, učvršćivanjem etničkih podjela, uvođenjem legitimnog predstavljanja i podjelom vlasti na tri dijela (bez obzira na procentualnu prisutnost tih etničkih grupa u BiH) Christian Schmidt pokušava predati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u ruke naših susjeda-agresora s ciljem implementacije sporazuma Cvetković-Maček iz 1939., Tuđman-Milošević iz 1990. i sada u zadnjim godinama svoga mandata pokušava da implementira sporazum Plenković-Vučić.

Zbog svega navedenog i onog nenavedenog, jer kad bi se pobrojali svi nonsensi iz tog pisma mogla bi se knjiga napisati. Za mene lično njemački građanin Christian Schmidt je osoba non-grata u mojoj domovini.

Koristim ovu priliku da pozovem sve slobodnomisleće intelektualce kojima je domovina u srcu i na prvom mjestu da se odazovu inicijativi Kruga 99 i da dođu u četvrtak, 17.10.2024 u 17.00 na javnu press konferenciju na koju su i svi građani-patriote pozvani da nam se pridruže.

Jedna i jedina naša je Bosna i Hercegovina i branićemo je i golim životima, ali neće pasti u ruke agresora.

Autorica ze apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak