Ponovo u Sarajevu: Koncert Western Balkans Youth Orchestra

4
Promotivni tekst
Ponovo u Sarajevu: Koncert Western Balkans Youth Orchestra

Ljetni mjeseci u Sarajevu uvijek su ispunjeni kvalitetnim umjetničkim i kulturnim produkcijama - film, teatar, muzika, izložbe… Jedna od takvih produkcija je i koncert Western Balkans Youth Orchestra (WBYO), koji drugu godinu zaredom dolaze u Sarajevo u okviru svoje ljetne turneje.

Udruženje Artissimo i ThinkYoung s oduševljenjem najavljuju ljetnu turneju WBYO: Western Balkans Go Pop and Rock:

Ova dugo očekivana serija koncerata održat će se počevši od 27. jula, sa spektakularnom postavom talentiranih glazbenika koji dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana, ali i šire. Dana 1. augusta 2024. godine, WBYO će nastupiti u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 20 sati. Koncert je otvoren za sve i besplatan!

Nakon vrlo uspješnog koncerta u Domu Oružanih snaga BiH prošle godine, najtalentovaniji mladi muzičari iz regiona predvođeni harizmatičnim dirigentom, Desarom Sulejmanijem, ove godine publici donose specifičan program pod nazivom Western Balkans Go Pop & Rock.

Desar Sulejmani, umjetnički direktor WBYO-a, rekao je: "WBYO je izvanredan projekt koji povezuje cijelu regiju Zapadnog Balkana i pruža profesionalnu platformu za mlade muzičare. Cilj mu je prenijeti zajedničke europske vrijednosti mladoj generaciji koja će biti garancija za mirnu regiju unutar Europe. Uvijek je veliko zadovoljstvo raditi s WBYO i osjetiti energiju cijele regije. To je izuzetno vrijedan projekt za ovo područje i njegove ljude."

"Uzbuđeni smo zbog ove ljetne turneje i veselimo se što ćemo uživati ​​i u novim simfonijskim aranžmanima", rekao je glasnogovornik ThinkYounga. "Naša ambicija s WBYO-om je povezati zajednice i graditi mostove kroz snagu muzike i kulture. Također želimo podržati sve mlade i talentovane umjetnike iz regije dajući im priliku da zajedno stvaraju i promoviraju svoju muziku i stvaralaštvo pred publikom uživo. Ljetna turneja bit će promovisana online kako bi Orkestar mogao doprijeti do nove publike na Zapadnom Balkanu i šire, te se s njom povezati."

Na programu će se, pored remek-djela klasične literature poput Uvertire Moć sudbine G. Verdija, Slika s izložbe M. Muskorgskog, O papagaio do moleque H. Villa-Lobosa, naći i simfonijski aranžmani najpoznatijih pop i rok ostvarenja Zapadnog Balkana. Posebno je bitno naglasiti da su aranžmani koji će biti izvedeni na koncertima djelo mladih kompozitora i aranžera, čiji je rad također podržan ovim projektom.

Ulaz na koncert 01. augusta je slobodan, a besplatne karte mogu se preuzeti na sljedećem linku.

WBYO: Accelerando, kako je simbolično nazvan četverogodišnji program (ital. ubrzavajući), projekat je koji se realizuje podršku Evropske unije, s ciljem unapređenja razvoja i djelovanja WBYO-a, te njegovog etabliranja kao respektabilnog internacionalnog omladinskog orkestra. WBYO je revolucionarna inicijativa koja okuplja mlade profesionalce iz cijelog Zapadnog Balkana, ali i šire.

Orkestar je 2019. godine osnovao Desar Sulejmani, njemački dirigent, pijanista i vizionar rođen u Albaniji, vođen idejom o značaju kreiranja platforme koja će ujedinjenjem mladih ljudi i afirmacijom izgradnje dugoročnog mira kroz muziku doprinijeti kontinuiranoj prekograničnoj i međuetničkoj saradnji.

Osim nacionalnih, etničkih, vjerskih i kulturoloških podjela, WBYO ruši i različite muzičke barijere, izvodeći najznačajnija djela orkestarske literature, ali i popularanih žanrova.  

Ljetna turneja 2024. Western Balkans Go Pop & Rock održat će se između 27. jula i 11. augusta na lokacijama: ​​Tivat, Luštica Bay, Žabljak / Crna Gora; Sarajevo / Bosna i Hercegovina; Gostivar / Sjeverna Makedonija; Priština / Kosovo; Drač / Albanija; Novi Sad / Srbija; i Berlin / Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak