Znate li šta se dešava u vašem tijelu kad pijete kafu s mlijekom?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta se dešava u vašem tijelu kad pijete kafu s mlijekom?

Mnogi od nas dan će početi s šoljom kafe. Neko će dodati šećer, neko zaslađivač, neko je voli gorku. Pojedini će u nju dodati i malo mlijeka, a nutricionistkinja Lindsay Delk tvrdi da postoji nekoliko dobrih razloga zašto bismo to trebali raditi.

Vitamini i minerali

Kafa je puna korisnih vitamina i minerala, poput vitamina B2, B3, magnezija i kalija. Također, kafa je bogata antioksidansima koji čuvaju vaše ćelije od slobodnih radikala. Ako želite svoju jutarnju kaficu pretvoriti u još zdraviji napitak, stručnjaci vam predlažu da joj dodate – mlijeko. Mlijeko sadrži više minerala i vitamina koji mogu pomoći vašem zdravlju, poput vitamina D i kalcija koji pomažu održavanju vaših kostiju, zubiju i mišića.

Protein

Prema Američkom društvu za prehranu, jutarnja konzumacija proteina donosi pregršt zdravstvenih dobrobiti, uključujući pomoć u izgradnji mišića i mršavljenju. Zato su jaja, s visokim udjelom proteina, odličan izbor za doručak. Mlijeko, koje obično sadrži osam grama proteina po šolji, izvrstan je izvor jutarnjih proteina, bilo da se nalazi u vašoj kafi, zobenim pahuljicama ili žitaricama.

Da se naježiš: Bogat repertoar patriotskih pjesama pred utakmicu BiH - Hrvatska u Sarajevu

Pomaže u borbi protiv upala

Dodavanje mlijeka u jutarnju šolju kave također vam može pomoći u borbi protiv upala.

"Polifenoli su spojevi koji se nalaze u biljkama, uključujući i zrna kave te djeluju kao antioksidansi za kontrolu oksidativnog stresa i upale", objašnjava nutricionistica Delk za Best Life. A upala je krivac za mnoga hronična stanja, uključujući bolesti srca, rak i Alzheimerovu bolest, prema poznatoj američkoj klinici. "Nedavna istraživanja otkrila su da polifenoli u kafi kombinirani s proteinima u mlijeku pojačavaju protuupalne učinke polifenola. Zapravo, imunološke ćelije izložene i polifenolima i proteinima bile su dvostruko učinkovitije u borbi protiv upala u usporedbi sa samim polifenolima", naglašava Delk.

Manje će škoditi želucu

Kada kavi dodate mlijeko, ono povećava pH razinu inače kisele kave, čineći je manje kiselom. Ako vam je kafa sklona uznemiriti želudac, umiješajte malo mlijeka i tako smanjite žgaravicu i umanjite jutarnje probavne smetnje. A, ako niste ljubitelji običnog mlijeka životinjskog porijekla, još bolje. Korištenjem bademovog ili bilo kojeg drugog mlijeka životinjskog porijekla, može dodatno smanjiti nivo kiselosti vaše kave. Ovo može biti posebno korisno ako patite od određenih gastrointestinalnih bolesti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak