Naučnici potvrdili: Da li je kafa bez kofeina dobra za nas?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici potvrdili: Da li je kafa bez kofeina dobra za nas?
Foto: Pexels / Kafa/Ilustracija

To je početak dana, potres koji mnogi od nas treba da prebrode, i jedna od posljednjih društveno prihvatljivih ovisnosti. Tek kada moramo da ostanemo bez kafe, shvatimo koliko je loše da se oslanjamo na nju.

Nemir i glavobolja zbog odvikavanja od kofeina mogu biti toliko jaki da se mnogi od nas umjesto toga okreću bezkofeinskoj kafi, misleći da je sigurno bolje za naše zdravlje. Ali to možda nije istina, kažu stručnjaci – ne samo zato što kafa bez kofeina zapravo nije u potpunosti bez kofeina.

Dakle, ako možete podnijeti da pređete na bezkofeinsku kafu, koliko će to biti bolje za vas?

Održana sjednica Predsjedništva SDA: Pročitajte svih 11 zaključaka

Održana sjednica Predsjedništva SDA: Pročitajte svih 11 zaključaka

Šta je kafa bez kofeina i kako se pravi?

Kafa bez kofeina je kafa koja je prije prženja tretirana kako bi se iz nje uklonio kofein, "hemikalijama poput ugljen-dioksida ili namakanjem zrna u vodi", kaže dr. Carlo La Vecchia, profesor na Univerzitetu u Milanu i stručnjak iz Institut za naučne informacije o kafi.

Ova metoda na bazi vode ponekad se naziva švicarska metoda i smatra se da potpunije čuva okus zrna.

Imena drugih hemikalija koje se koriste u procesu dekofeinizacije – kao što je metilen hlorid, hemikalija koja je zabranjena za upotrebu u razrijeđivačima boja, zbog svoje toksičnosti – mogla bi zvučati alarmantno. Ali količina koja ostane u pasulju nakon ovog procesa je zanemarljiva, kaže dr. La Vecchia: "Nijedna od njih ne bi trebala ostati u značajnim količinama."

Međutim, ovaj proces ne uklanja u potpunosti sadržaj kofeina u zrnu, ostavljajući za sobom "oko 2 posto, a u svakom slučaju manje od 3 posto" njihovog prirodnog nivoa kofeina. Normalna šoljica filter kafe sadrži oko 100 mg kofeina, iako će tačna količina koja se koristi zavisi od brenda, dok filter kafa bez kofeina ima blizu 2 mg.

Zdravstvene prednosti kafe bez kofeina

Uobičajena kafa s kofeinom ima niz zdravstvenih prednosti, a na sreću većina se u potpunosti čuva u procesu skidanja sa kofeina. Jedna šoljica skuvane kafe bez kofeina obezbjeđuje 2,4 odsto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma i 4,8 odsto kalijuma, kao i 2,5 odsto niacina – vitamina B – koji vam je potreban svaki dan.

Ostale pogodnosti uključuju:

  • smanjena upala
  • poboljšan mikrobiom crijeva
  • poboljšano zdravlje srca
  • manji rizik od dijabetesa
  • smanjena anksioznost i bolji san (ako ste tokom dana pili kafu sa kofeinom)
  • poboljšano zdravlje mozga
  • "Kafa ima toliko prednosti, uglavnom zato što se sastoji od više od stotinu različitih biljnih hemikalija za koje znamo da mogu pozitivno uticati na zdravlje", kaže profesor Sarah Berry, glavni naučnik kompanije za ishranu Zoe i predavač nutricionističkih nauka. na King's College London.

Polifenoli u kafi – naime melanoidini i hlorogenska kiselina – su ti koji su zaslužni za većinu svojih zdravstvenih prednosti, uključujući učinak na rizik od dijabetesa, snižavajući ga u nekim slučajevima i do 10 posto .

Klorogenska kiselina je također povezana s poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem, dok melanoidini imaju prebiotski učinak, pomažući da diverzificiramo naše crijevne bakterije.

Ali pored svih individualnih prednosti koje donosi gore navedeno, redovna navika kafe je povezana sa "smanjenjem smrtnosti od svih uzroka", kaže profesor Berry, što znači da bi čak moglo da produži život.

Bezobrazno ili ne | Cijene kafe u ugostiteljskim objektima u Bosni i Hercegovini i do 5 maraka

Bezobrazno ili ne | Cijene kafe u ugostiteljskim objektima u Bosni i Hercegovini i do 5 maraka

Jedno istraživanje Imperial College London iz 2017. godine pokazalo je da ljudi koji piju tri šoljice kafe dnevno žive duže od onih koji ne piju kafu. Studija je proučavala navike pola miliona ljudi u 10 europskih zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iako je manje vjerovatno da će svi uzroci smrti pogoditi one koji piju kafu, oni su imali posebno dobru zaštitu od smrti od kardiovaskularnih ili probavnih bolesti. Doživotno pijenje kafe također može usporiti kognitivni pad kako starite, prema jednoj studiji koja je obuhvatila oko 200 Australaca tokom 10 godina.

"Također znamo iz brojnih studija da je redovno pijenje kafe bez kofeina ili bez kofeina povezano sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti."

Međutim, "mnogo se manje zna o zdravstvenim efektima kafe bez kofeina", kaže dr. La Vecchia. "Postoji mnogo više istraživanja o kafi s kofeinom nego kafi bez kofeina, jer to je ono što ljudi najviše piju."

Po čemu se kafa bez kofeina razlikuje od kofeinske?

"Osim kofeina, hemijski sastav kafe bez kofeina je vrlo sličan kofeinskoj kafi i još uvijek je prepuna tih korisnih polifenola", kaže prof. Berry.

Glavna razlika – i nedostatak – kafe bez kofeina očito je u tome što, za razliku od kafe s kofeinom, ne dolazi s privremenim povećanjem budnosti i fokusa – razlog zbog kojeg mnogi od nas ne mogu preživjeti jutro bez šoljice tog napitka.

Kako kafa bez kofeina sadrži samo malu količinu kofeina, ova korist se gubi. Mala količina kofeina preostala u jednoj šoljici kafe bez kofeina većina ljudi ne može da primjeti, iako oni koji su osjetljivi na nju mogu osjetiti neke efekte.

Istraživanja o uticaju redovnog pijenja kafe bez kofeina na zdravlje mozga, u odnosu na kofeinsku, također su podijeljenija. Međutim, neke studije na životinjama sugerirale su da isti mehanizmi koji smanjuju rizik od dijabetesa također mogu spriječiti kognitivni pad, pomažući mozgu (i ostatku tijela) da efikasnije obrađuje glukozu.

Dakle, bez tog privremenog mentalnog poticaja, ispijanje kafe bez kofeina i dalje bi trebalo da vam pruži sve zdravstvene prednosti pijenja kafe s kofeinom.

Kofein u odnosu na bezkofeinsku: Kako izgleda vaša jutarnja kafa?

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju naše zdravlje je kako kofein utiče na nas pojedinačno . Svaka osoba "reaguje na kofein veoma različito", kaže profesor Berry. Ako ste neko ko je posebno osetljiv na kofein – što znači da ste skloni lupanju srca, mučnini ili ekstremnoj energiji nakon samo šoljice ili dve – onda bi prelazak na kafu bez kofeina mogao učiniti da se osjećate bolje iz dana u dan.

Prebacivanje na bezkofeinsku kafu kako se večer približava moglo bi također pomoći da poboljšate san, ako uobičajeno pijete kafu. "Ljudi s vremenom postaju tolerantni na kafu, ali kofein i dalje može poremetiti vaš san ako ga pijete uveče", kaže profesor Berry.

"Kao pravilo, predlažem da svi prestanu piti kafu s kofeinom u 17 sati i ili pređu na kafu bez kofeina ili nešto drugo što je bez kofeina."

Postoje li rizici ili ograničenja za ispijanje kafe bez kofeina?

Kafa bez kofeina je bezbedna za piće, ali trenutni simptomi ustezanja koji dolaze sa izbacivanjem kofeina – kao što su glavobolja, mučnina i nedostatak koncentracije – mogu biti neprijatni.

Kada je u pitanju ispijanje kafe s kofeinom "do pet dnevno je sigurno", kaže profesor Berry, ali "vidjet ćete najveće prednosti i najmanje nuspojave na dva do tri ispijanja kafe dnevno", a isto važi i za bezkofeinsku kafu. "Nakon pet, bio bih malo oprezan."

Presuda: Da li je kafa bez kofeina dobra za vas?

"Rekao bih da da, kafa bez kofeina je dobra za vas, a i kafa s kofeinom je dobra za vas", kaže profesor Berry. "Imate lični izbor da pijete koju želite". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije