Znate li kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica

1
Radiosarajevo.ba

Ako nemate prikladan prostor za spremanje krompira, ovaj trik riješit će problem prebrzog klijanja.
 
Krompir je namirnica koja bi se trebala držati na suhom i tamnom mjestu, poput ostave ili garaže, ali nemaju svi mogućnost pravilno spremati krompir.

Ako se krompir nalazi na svijetlom i vlažnom mjestu, on počinje klijati i brzo gubi svoju čvrstu teksturu i prepoznatljiv okus.

Postoji jednostavan način kako ćete to spriječiti, a potrebna vam je samo jedna jabuka, piše Večernji.hr.

Majka djevojčice koja je svjedočila napadu u školi u Zagrebu: "Gledala je kako guši učiteljicu"

Sve što trebate napraviti jest u svoju posudu ili vreću s krompirom dodati jednu jabuku i to u sredinu. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprječava nastanak korijena i proklijavanje krompira.

Međutim, jabuke također utječu na prebrzo sazrijevanje drugog  voća i povrća pa ih treba čuvati dalje od njih.

Foto: Pixabay: Krompir

Krompir pohranjen s jabukom ostaje čvrst i bez klica čak i nakon osam sedmic, za razliku od krompira pohranjenog bez jabuke; a oni su "uglavnom mekani, naborani i tužnog izgleda."

Zato dodajte jabuku i spremite svoj krompir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak