Znate li da jaja možete pripremiti u rerni? Ovo je postupak

1
Radiosarajevo.ba
Znate li da jaja možete pripremiti u rerni? Ovo je postupak

S dolaskom Uskrsa, jaja postaju nezaobilazan dio svake trpeze – bilo da ih koristimo za pripremu francuske salate, farbanje ili punjenje.

Ipak, mnogi se nađu u dilemi kako istovremeno skuhati veću količinu jaja, a da pri tom ne pucaju i ne zauzmu sav prostor na šporetu.

Umjesto tradicionalnog kuhanja u vodi, postoji mnogo praktičniji način – pečenje jaja u rerni. Da, dobro ste pročitali! Sve što vam treba je kalup za muffine i nekoliko minuta vremena.

Novi detalji pucnjave u Sarajevu: Almer Inajetović zadobio povrede opasne po život

Postupak je krajnje jednostavan. Prvo zagrijte pećnicu na 160 stepeni. Zatim stavite cijela jaja, zajedno s ljuskom, u otvore kalupa za muffine. Ako nemate kalup, možete ih pažljivo staviti direktno na rešetku, ali kalup daje veću stabilnost. Jaja pecite 25 do 30 minuta, zavisno od toga koliko tvrdo želite da su kuhana. Za malo mekši žumanjak, dovoljno je oko 23 minuta.

Nakon pečenja, jaja odmah prebacite u posudu s ledenom vodom. Ova ledena kupka ne samo da zaustavlja proces termičke obrade, već i znatno olakšava guljenje ljuske.

Možda ćete primijetiti lagane smeđe tačkice na ljusci kada ih izvadite iz rerne – to je potpuno normalna pojava i nestaje kad se jaja ohlade. Nema razloga za brigu.

Ova metoda idealna je za sve koji žele efikasno pripremiti veću količinu jaja bez bojazni da će popucati ili da će vam lonac biti premalen. Ako jaja ipak kuhate na klasičan način i pucaju tokom kuhanja, probajte ih prethodno ostaviti na sobnoj temperaturi i nježno ih spuštati u vruću vodu – tako ćete izbjeći nagli temperaturni šok koji često dovodi do pucanja ljuske.

Bilo da slavite Uskrs s porodicom, prijateljima ili jednostavno volite dobro skuhana jaja – ova metoda iz pećnice mogla bi vam postati omiljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak