Znate li da bi trebali držati sodu bikarbonu u frižideru? Razlog će vas impresionirati

0
Radiosarajevo.ba
Znate li da bi trebali držati sodu bikarbonu u frižideru? Razlog će vas impresionirati

Bez obzira na to koliko često kuhate, koliko ste opsjednuti smanjenjem bacanja hrane ili koliko krut može biti vaš raspored čišćenja, velika je vjerovatnost da ste se u nekom trenutku u životu susreli s nekim kvarom u svom frižideru. S obzirom na obaveze posla, obitelji, škole i društvenih obaveza, ne čudi da se može dogoditi da vaš frižider ozbiljno zaudara.

Kada se to dogodi, možda biste trebali brzo očistiti svoju kuhinju i posvetiti dodatnu pozornost svom frižideru. Iako postoji mnogo načina za borbu protiv strašnog smrada iz frižidera, jedan od najpopularnijih je također nevjerojatno jednostavan: stavite sodu bikarbonu u frižider.

Ne samo da postoji milion i jedna upotreba sode bikarbone, već je soda bikarbona također jeftina, lako dostupna i iznimno jednostavna za korištenje. Bez obzira imate li jedan od najboljih frižidera na tržištu ili je star 15 godina, držanje sode bikarbone u frižideru je brz i jednostavan način da osigurate da uređaj miriše čisto.

Đoković kritikovao organizatore u Parizu: "Ne razumijem ta pravila"

Zašto stavljate sodu bikarbonu u frižider?

Većina loših mirisa u frižideru može se pripisati plijesni, kvascima i hrani koja se raspada. Dok se bakterije hrane hranom u vašem frižideru, hrana počinje otpuštati smrdljive molekule u zrak koje su ili kisele ili alkalne (bazične).

Soda bikarbona je privlačna i za kisele i za bazične čestice, tako da ima sposobnost pretvoriti i kisele i jake alkalne molekule u natrijeve soli neutralnog mirisa.

U suštini, mirisi u vašem frižideru nastaju od čestica hrane koje lete okolo dok ne dođu do vašeg nosa. Stavljanjem sode bikarbone u frižider dajete smrdljivim česticama još nešto za što se mogu vezati, čime neutralizirate miris i odstranjujete smrad iz frižidera prije nego što ga osjetite

Djeluje li?

Da i također je vrlo jednostavna za korištenje. Ne morate ništa miješati ili ju kombinovati s bilo kojim drugim ekološkim proizvodima za čišćenje. Jednostavno stavite otvorenu kutiju sode bikarbone u frižider i zamijenite je otprilike svaka tri mjeseca.

Isprobali tri metode za uklanjanje etiketa sa staklenki. Dvije su potpuni promašaj

Ako ustanovite da brže gubi svoju učinkovitost, možda ćete ga morati mijenjati češće, možda jednom mjesečno.

Jednostavan trik da zapamtite kada zamijeniti sodu bikarbonu u svom frižideru je da odredite datum na kutiji kada je tamo stavite. Također možete staviti bilješku u svoj dnevnik ili postaviti podsjetnike. Ako ste stara škola, možete jednostavno upotrijebiti nos i zamijeniti sodu bikarbonu kada vam frižider počne smrditi.

Također imajte na umu da iako je soda bikarbona vrlo učinkovit neutralizator mirisa u vašem frižideru, neće temeljito eliminirati svaki miris koji se nalazi u njemu.

Ako ste tamo cijeli tjedan držali otvorene zdjelice sirove ribe ili ukiseljenog luka, čak će i najveća kutija sode bikarbone teško upiti mirise. Vjerojatno ćete morati očistiti frižider sodom bikarbonom kako biste izbacili sav smrad.

Gdje da stavim sodu bikarbonu u frižider?

Bez obzira na to volite li ideje o organizaciji frižidera ili radije bacate stvari gdje god stanu, svakako napravite mjesta za sodu bikarbonu.

Jedite ovih šest slanih grickalica bez straha od debljanja

Kutija sode bikarbone u frižideru imat će pozitivan učinak bez obzira na to gdje je stavite, ali kako biste maksimalno iskoristili njezin potencijal upijanja mirisa, najbolje ju je čuvati najbliže smrdljivoj hrani.

Što je soda bikarbona bliža trulim i oštrim mirisima, to su veće šanse da će soda bikarbona doprijeti do smrdljivih molekula hrane doprijeti i neutralizirati ih.

Ako je vaš frižider velik ili ako u njemu obično držite puno smrdljive hrane, možda biste trebali držati kutiju (ili zdjelicu) sode bikarbone na svakoj polici u frižideru. Također možete posuti malo sode bikarbone na dno ladica spremnika za pečenje u kojima se čuva vaše voće i povrće, a zatim ga pokriti savijenim papirnatim ručnikom. Kao i s kutijama sode bikarbone, sodu bikarbonu u ladici također treba mijenjati otprilike svaka tri mjeseca.

Ako se nađete u situaciji da stalno mijenjate sodu bikarbonu u svom frižideru i redovito bacate pokvarenu hranu, možda biste trebali provjeriti koja temperatura treba biti u frižideru. Ako vaša hrana ne ostaje dugo svježa, frižider je možda ne drži dovoljno hladnom, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak