Želite smršavjeti, ali ne ide vam od ruke: Sedam grešaka koje pravite svako jutro
Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno uticati na kontroliranje kilograma.
Problem nastaje kada biramo kalorijske "bombe", odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.
Izbjegavamo proteine
Kremasta kafa i kolačić poput muffina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, izvan doma. Riječ je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj, nažalost, nedostaje proteina.
Mohamed Salah iznenadio javnost: Ovome se niko nije nadao
Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuhana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali chia sjemenke.
Pretjerujemo sa sokovima
Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Na primjer, jedna prosječna narandžaa ima oko 60 kalorija, dok čaša soka od istog voća ima skoro dvostruko više.
Pritom treba znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koje to čine tek povremeno.
Smjesa od dva sastojka: Riješite se neželjenog korova koji raste između betonskih pločica i u vrtu
Jedemo pogrešne izvore masnoće
Poznato je da tijelo treba masnoću da bi moglo normalno funkcionirati. No to ne znači da treba s njima pretjerivati, a posebno ako je riječ o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca, piše Dnevnik.hr.
Poznata njujorška nutricionistica Bonnie Taub-Dix predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masnoća, poput grčkog jogurta s malo nasjeckanih oraha.
Dodajemo vještačke zaslađivače
Ako nešto ima manje kalorija, ne znači i da nema negativnih posljedica na naša tijela. Studija iz časopisa Nature pokazala je da vještački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu, što rezultira pojačanom potrebom za fruktozom kako bismo se osjećali zadovoljnima.
Nutricionistica Brooke Alpert iz kompanije B Nutritious sugerira ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivačaa, ali s dodatkom začina poput cimeta, koji će potaknuti rad metabolizma.
Očistite sudoper na najlakši način: Prirodna smjesa od dva sastojka vraća stari sjaj
Predugo čekamo na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nekoliko sati nakon buđenja, odnosno tek kad nas podsjeti zvuk želuca, veće su šanse da ćemo pretjerati s konzumacijom hrane te završiti s kakvom kaloričnom bombicom u ruci.
Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali jesti prvi obrok u danu, treba pripaziti da nam tijelo nije izgladnjelo.
Kako uzgojiti najljepši fikus: Omiljenu sobnu biljku zalijevajte ovako i bit će predivna i bujna
Ne pazimo na veličinu namirnica
Vjerovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Penn State pokazala je da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika.
Glavni je razlog za to što mjere željenu količinu "odokativnom" metodom. Umjesto toga koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.
Jedemo preobilne obroke
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretit će tijelo, usporiti metabolizam te vas uspavati.
Umjesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog omjera proteina i ugljikohidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.