Želite savršen hamburger? Ukiseljeni luk je sve što trebate, a sprema se za 10 minuta
Godinama, kuhari govore da je neizostavan sastojak dobrog burgera jedna zaboravljena namirnica iz asortimana zimnice.
Ne samo da ima prekrasnu ružičastu boju, već pikantnošću, slatkoćom i hrskavosti, oduševljava i podiže ukus hamburgera na novi nivo.
Riječ je o ukiseljenom ljubičastom luku.
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
Pravi se brzo, recept je jednostavan, a iziskuje tek pet sastojaka.
Kada ga jednom probate, dodavat ćete ga svemu - sendvičima, burgerima, a ide i uz druga jela kao lagana zimska salata ili prilog, piše Loveandlemons.
Gotov za tri dana: Ovo je način kako da najbrže ukiselite kupus u tegli
Za pripremu ukiseljenog crvenog luka, trebat će vam 5 osnovnih sastojaka: crveni luk, bijelo sirće, voda, šećer i sol.
Sastojci
- 2 mala crvena luka
- 2 šolje bijelog sirćeta
- 2 šolje vode
- ⅓ šolje šećera
- 2 kašike soli
Priprema
1. Tanko narežite luk i rasporedite ga u dvije tegle od po 250 mililitara. Zatim zagrijte sirće, vodu, šećer i sol na srednjoj vatri i miješajte dok se šećer i sol ne otope. To će trajati samo minutu.
Pazite da ne udišete paru od kuhanja sirćeta iznad šporeta.
2. Prohladite tečnost.
3. Kada je luk narezan u teglicama, prelijte ga tečnosti.
4. Tegle ostavite na sobnoj temperaturi do potpunog hlađenja. Spremite ih u frižider.
5. Luk će se ukiseliti otprilike idući dan, a u frižideru ga možete čuvati i do dvije sedmice.
Popularni kuhar i influenser Joshua Weissman je također objavio svoj recept, a možete ga pogledati na sljedećem video zapisu:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.