Želite da vam banane budu duže svježe: Izbjegavajte ove ključne greške
Banane su ukusan i lagan izbor za doručak ili užinu, ali su istovremeno i jedan od najčešće bačenih namirnica u kuhinji.
Prema savjetima stručnjakinje Mandy Applegate s portala Two City Vegans, razlog leži u tome što većina ljudi banane čuva na pogrešan način u zdjeli za voće, gdje se one znatno brže kvare.
Mandy objašnjava da su banane veoma osjetljive na etilen, prirodni gas koji ispuštaju voće poput jabuka i breskvi kako bi ubrzale proces sazrijevanja. "Čuvanje banana u blizini drugog voća izaziva lančanu reakciju prekomjernog sazrijevanja, što dovodi do toga da brzo postanu smeđe i kašaste", rekla je Mandy.
Tučnjava srednjoškolaca na Marijin Dvoru: Učenik napadnut tokom velikog odmora
Kako biste produžili svježinu banana, savjetuje se da ih držite odvojeno od drugog voća i daleko od izvora toplote poput rerne ili friteze na vrući zrak. Idealno je čuvati ih na radnoj površini kuhinje, u dobro provjetrenom prostoru.
Za dodatno produženje roka trajanja banana, Mandy preporučuje jednostavan trik – zamotati peteljke u plastičnu foliju. "Peteljke su glavni izvor etilena. Kada ih obložite, gas ostaje zarobljen i ne širi se po prostoriji, što usporava proces sazrijevanja" objasnila je.
Ova metoda može pomoći da banane ostanu čvrste i žute i do 10 ili čak 14 dana duže nego što bi inače trajale. Dakle, izbjegavajte činiju za voće, držite banane podalje od toplote i zamotajte im peteljke i vaše banane će trajati znatno duže.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.