Zastrašujući rezultati istraživanja: U tamponima pronađeni otrovni metali

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući rezultati istraživanja: U tamponima pronađeni otrovni metali

U tamponima su pronađeni otrovni metali koji bi žene mogli izložiti većem riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema, kažu naučnici.

Istraživači s kalifornijskog univerziteta Berkley su ispitali 30 tampona 14 različitih brendova i u svakoj su vrsti pronašli toksične metale, svih 16. Među tim su metalima bili olovo, arsen, živa, nikal, bakar i željezo, piše Sky News.

Nalazi o razinama tih metala su varirali ovisno o tome jesu li se tamponi prodavali u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu ili Evropskoj uniji, jesu li bili organski ili ne, te jesu li bili robne marke ili iz linije supermarketa.

Umjetna inteligencija uzima danak: Njemački gigant otpušta čak 10.000 radnika

Studije pokazuju da u SAD-u između 52 i 86 posto žena koristi tampone za vrijeme menstruacije. Posebno su opasni ako su kontaminirani štetnim tvarima jer se one u kontaktu s rodnicom lakše apsorbiraju.

Utvrđeno je da apsorpcija metala povećava rizik od demencije, raka, neplodnosti i dijabetesa, stvara probleme u jetri, bubrezima i mozgu, kao i u kardiovaskularnom, živčanom i endokrinom sistemu. Apsorpcija metala može biti štetna i za nerođenu djecu.

Posljedice pandemije i rata u Ukrajini: U SAD-u došlo do nestašice tampona

Glavna autorica istraživanja Jenni Shearston je rekla da je ovo prvi dokument koji mjeri metale u tamponima.

"Zabrinjavajuće, pronašli smo koncentracije svih metala koje smo testirali, uključujući otrovne metale poput arsena i olova", dodala je.

Utvrđeno je da organski tamponi imaju više razine arsena, dok su oni neorganski imali više olova. Metali u tampone mogu dospjeti na različite načine: tako što pamuk upija kontaminiranu vodu, zrak ili zemlju, koju proizvođači namjerno dodaju kao dio pigmenta.

Nevjerovatan trik koji spašava biljke da ne uginu zbog previše vode

Istraživači upozoravaju i da ne postoji 'sigurna' razina nijednog od testiranih metala.

"Nadam se da su proizvođači dužni testirati svoje proizvode na metale, posebno na one otrovne. Bilo bi zanimljivo vidjeti javni poziv za ovo ili tražiti bolje označavanje tampona i drugih menstrualnih proizvoda", dodala je Shearston, prenosi Sky News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak