Zašto treba koristiti šampon za kosu? Evo šta se nakuplja kada je perete samo vodom

0
Radiosarajevo.ba
Zašto treba koristiti šampon za kosu? Evo šta se nakuplja kada je perete samo vodom

Mišljenja se razlikuju oko pitanja koliko često trebamo prati kosu. Neki ljudi vjeruju da je u redu prati kosu svaki dan, dok drugi misle da je to štetno.

Ovaj mit je djelomično opovrgnut studijama, ali još uvijek ostaje u glavama mnogih žena. Ali šta je s obrnutim putem? Što se događa ako kosu peremo samo jednom sedmično?

Ušteda… Ali?

Pranje kose samo jednom sedmično sigurno će pozitivno utjecati na vaš novčanik jer ćete dugoročno uštediti vodu i struju. Vaša kosa neće biti toliko sretna zbog toga, barem tvrde neki stručnjaci. Savjetuju da šampon ne koristite samo jednom sedmično, jer prerijetko pranje kose povećava rizik od začepljenja uzrokovanih sebumom i prljavštinom na korijenu kose. Napravit će se perut, vlasište će postati osjetljivije i može početi neugodno svrbjeti.

Nova saobraćajna nesreća u Sarajevu: Sudarili se taxi i motocikl

Čak i ako je čista!

Ali nisu samo perut i sebum ono što se s vremenom nakuplja u kosi. Utjecaji iz okoline na koje isprva ne pomislimo također ostaju u vašoj kosi. To uključuje ispušne plinove, finu prašinu i dim cigareta. Znoj također nije za zanemariti. Dakle, pranje kose ima smisla čak i ako vam je kosa i dalje čista.

Bitna razlika

Dakle, koliko često trebate prati kosu? Ne postoji opći odgovor na ovo pitanje jer zavisi o vašem životnom stilu, strukturi i duljini kose. Općenito, tanku kosu treba prati rjeđe nego gustu kosu, jer brže izgleda opušteno i masno. Sebum koji proizvodi vlasište jednostavno je mnogo vidljiviji na tankoj kosi. Preporučujemo korištenje blagog šampona za svaki tip kose kako biste zaštitili vlasište kutikulu kose, piše Novi List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak