Zašto nikada ne biste smjeli zajedno jesti krastavac i paradajz

Radiosarajevo.ba
Zašto nikada ne biste smjeli zajedno jesti krastavac i paradajz
Postoji više faktora koje trebate uzeti u obzir kad birate sastojke za vašu salatu.

No, sigurno će vas iznenaditi da miješanje paradajza i krastavaca u salati nije preporučljivo, jer ovo povrće nema isti period varenja, piše Healthtipsportal.

Šta to znači? Naime, kada se uzimaju takvi sastojci u isto vrijeme, onda postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želucu, što kasnije može otrovati naš organizam u cjelosti, te izazvati i bolove, grčeve, nadimanje...

Postoji još nekoliko sastojaka koje nikako ne biste smijeli kombinirati i izbjegavajte ih uvijek, a evo o kojima je riječ:

Voće nakon jela - Voću treba dosta vremena za varenje, a ako ga jedete odmah iza obroka, oni će se zadržati u želucu duže i izazvati refluks i druge probavne probleme.

Makaroni i sir - Makaroni imaju mnogo škroba što se drukčije razlaže od proteina, a zadržavanje u želucu izaziva fermentaciju.

Meso i sir - Prevelika kombinacija proteina za vaš želudac.

Hljeb i sok od narandže - Kiselina potrebna da bi razgradila sok može uništiti enzime zadužene za razgradnju škroba.

Povrće i sir - Sa ovom kombinacijom povećavate rizik od nadimanja.

Dinja i lubenica - Ove voćke bi trebale biti konzumirane odvojeno.

Banane i mlijeko - Ova kombinacija usporava probavu.

Voće i jogurt - Iako je ovo poznata kombinacija za doručak, usporava probavu i oštećuje crijevnu floru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak