Zašto je važno održavanje ringle čistom? Od lakšeg kuhanja do manjih računa za plin

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je važno održavanje ringle čistom? Od lakšeg kuhanja do manjih računa za plin

Mnogi ljudi redovno odlažu čišćenje ringle, a nakupljeni prljavština, tragovi opekotina i ostatci hrane mogu biti veoma neugodni.

Međutim, dobro je posvetiti nekoliko minuta čišćenju "usput", naročito nakon prženja, jer nakupina i ponovo spaljena mast nije ništa što želite.

Čista ringla ne samo da izgleda bolje, već poboljšava i celokupno iskustvo kuhanja. Zapušenim mlaznicima može biti teško da se upale, što također može dovesti do veće potrošnje plina, a samim tim i viših računa. Zato je redovno čišćenje veoma važno.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Čišćenje ringli može biti lakše nego što mislite. Bit će vam potrebni samo neki sastojci koje vjerovatno već imate u kuhinji.

Potrebno je:

  • 1 paket praška za kvasac,
  • 1 paket praška za pecivo,
  • limunov sok,
  • 120 ml sirćeta.

Prvo pomiješajte sve sastojke u zdjeli. Mješavina će početi da pjeni—ne brinite, to je normalno! Uklonite ringlu sa šporeta (pazite da bude hladna) i stavite je u posudu da se smjesa obloži njenim površinama. Ostavite je da odstoji oko 30 minuta. Bićete iznenađeni rezultatima.

Kvasac i prašak za pecivo omekšavaju i rastvaraju mrlje, limun dodaje svježinu i pomaže u uklanjanju masti, dok sirće dezinfikuje i poboljšava cijeli proces. Nakon 30 minuta, isperite ringlu pod mlazom vode i osušite je krpom. Primijetit ćete razliku!

Čišćenje kamenca traje jako dugo: Uz ovaj trik trebat će vam samo 10 minuta

Druga isprobana metoda uključuje korišćenje sode bikarbone i tople vode. Soda bikarbona je odlična za rastvaranje masti i tragova opekotina. Nanesite pastu od sode na prljava mjesta na ringli i ostavite je da odstoji najmanje pola sata. Možete biti prijatno iznenađeni rezultatima.

Održavanje ringle čistom ključno je za njenu dugotrajan rad i efikasnost. Redovno čišćenje sprječava da se prljavština nakuplja i ponovo spaljuje.

Razvijte dnevne navike. Nakon svakog kuhanja, obrišite ringlu vlažnom krpom. Ovo je brz način da spriječite nakupljanje masti i ostataka hrane. Odvojite vrijeme svakog mjeseca za detaljnije čišćenje. Koristite kućne proizvode poput sode bikarbone, sirćeta ili limunovog soka, koji su efikasni u uklanjanju mrlja.

Nemojte zaboraviti na teško dostupna mjesta! Ringle imaju mnogo uglova gde se prljavština može nakupiti. Stara četkica za zube može pomoći da dođete do onih dijelova koje krpa ne može da dosegne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak