Zašto je teže smršati nakon 40: Izbacite samo dvije grupe namirnica

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je teže smršati nakon 40: Izbacite samo dvije grupe namirnica

Proces mršavljenja postaje sve složeniji s godinama zbog niza fizioloških promjena i hormonskih fluktuacija, otkriva nutricionist Adrian Kopcea. Iako se često krivi prehrana i tjelovježba za neuspjeh u mršavljenju, važno je razumjeti i druge čimbenike koji igraju ključnu ulogu.

Prema Kopcei, stariji ljudi suočavaju se s prirodnim smanjenjem mišićne mase, što usporava metabolizam.

"S godinama, metabolizam usporava, a mišićna masa se smanjuje kod oba spola. Nepravilna prehrana može dodatno pridonijeti brzom povećanju masnih naslaga", objašnjava Kopcea.

Incident uživo: Kandidat napao rivala stolicom tokom debate

Nakon 40. godine, metabolizam se usporava, što otežava mršavljenje. Hormonske promjene, poput onih koje se javljaju u menopauzi, također mogu otežati proces mršavljenja.

"Menopauza često donosi nakupljanje sala na trbuhu zbog promjena u razinama hormona estrogena i drugih čimbenika poput inzulina, kortizola i leptina", dodaje nutricionist.

Starije osobe dodatno se suočavaju s izazovima poput smanjenja mišićne mase i ograničenja u tjelesnoj aktivnosti zbog problema sa zglobovima ili drugih zdravstvenih stanja. "Dijete kod starijih osoba mogu imati veće destruktivne učinke, a tjelesna aktivnost može biti otežana", napominje Kopcea.

Savjeti za žene iznad 50: Izbjegavajte ovaj uzorak, izgledat ćete staromodno i dosadno

Kako bi se prevazišli ovi izazovi, Kopcea preporučuje prilagodbu prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti.

"Za zdravo mršavljenje važno je osmisliti program koji uključuje tri glavna obroka dnevno (doručak, ručak i večera) i dva međuobroka; uključite u prehranu lagane obroke, izbacite prženu hranu i slatkiše, zamijenite slatke ili slane grickalice voćem i obranim mlijekom, u prehranu uvrstite namirnice koje imaju niski udio kalorija, ali daju energiju (kombinacija jogurta i voća, mlijeko i zobene pahuljice itd.)", savjetuje nutricionist.

Stručnjaci također ističu razlike između muškaraca i žena kada je u pitanju mršavljenje. Istraživanje sa Univerziteta Missouri pokazuje da muškarci sagorijevaju kalorije čak i kada se odmaraju, dok žene imaju teže gubitke kilograma zbog hormonalnih promjena i prehrambenih navika."Muškarci preferiraju mesna jela, dok žene često unose više ugljikohidrata, što može otežati mršavljenje", zaključuje Kopcea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak