Zasladite se ukusnom pitom od kupina
Za tijesto je potrebno:
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
75 g šećera
1 vanilin šećera
1 jaje
125 g maslaca ili margarina
Za nadjev:
50 g piškota
500 g kupina
Za preljev:
100 g kiselog vrhnja
3 žlice likera od kupine, šumskog voća ...
100 g šećera
1 omot vanilin šećera
1 jaje
100 g mljevenih badema
Priprema
Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa sve prosijte. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, maslac/margarin. Sve sastojke dobro izmješajte mikserom ili ručno. Ako koristite mikser na kraju tijesto malo i ručno izmijesite da dobijete glatkoću. Zamotajte ga u foliju i ostavite pola sata u frižider.
Tijesto onda na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte u oblik kruga veličine kalupa za pitu ili torte (promjer 28 cm) .
Za nadjev stavite piškote u vrećicu za zamrzavanje pa ih usitnite uz pomoć valjka za tijesto. Mrvice rasporedite po tijestu . Kupine očistite, pažljivo operite i ocijedite, pa 400 g rasporedite po mrvicama.
Za preljev pomiješajte kiselo vrhnje s likerom, šećerom, vanilin šećerom, jajetom i bademima i prelijte po kupinama. Sada preostale kupine (100 g) rasporedite po piti .
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C od 30-40 minuta. Kada je pečena pustite da se ohladi u kalupu.
Poslužite s malo šećera u prahu ili sa sladoledom od vanilije ili po želji.
Izvor: Coolinarika
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.