Zasladite se i napravite najukusnije monte kocke
Monte kocke su sočan i kremast kolač, veoma sličan ledenim kockama, ali mu je glazura zamijenjena čokoladnim prelivom sa eurokremom, nutellom ili nekim sličnim namazom.
Sastojci:
Biskvit
5 jaja
5 kašike šećera
2 kašike kakaa
10 dag prženih sjeckanih lješnjaka
3 kašike glatkog brašna
3 kašike ulja
1/2 praška za pecivo
Bijela krema
1 l mlijeka
4 kašika šećera
1 vanilin šećer
9 kašika gustina
250 gr margarina
Smeđa krema
1/2 l vrhnja za šlag
200 gr tamne čokolade
100 gr mliječne čokolade
Priprema:
Počinjemo sa pripremom bijele kreme. Mlijeko i šećer stavimo da zakuha. U posebnu posudu odvojimo malo hladnog mlijeka kojeg pomiješamo s gustinom. U zakuhalo mlijeko dodamo gustin i jako miješamo dok se krema ne zgusne. U vruću umiksamo margarin. Skuhanu kremu stavimo u drugu posudu i pustimo da se ohladi.
Zatim slijedi priprema biskvita. Odvojimo bjelanjke i žumanjke. Žumanjke i šećer miksamo dok na posvijetle. Dodamo ulje, prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Lješnjake popržimo i ogulimo te ih nasjeckamo (mogu se i samljeti-po želji). Sve pomiješamo u smjesu. Bjelanjci se istuku u snijeg i lagano umiješaju u smjesu za lopaticom. Smjesu stavimo u prethodno namašćen pleh (25x30) i pečemo na 180°C oko 20 min.
Za smeđu kremu stavimo vrhnje za šlag na vatru i u njega dodamo svu čokoladu. Lagano miješamo dok se sve ne otopi. Maknemo s vatre čim počne zakuhavati.
Bijelu kremu ponovno izmiksamo i stavljamo ju na ohlađen biskvit. Kremu ravnomjerno raspodijelimo. Na bijelu kremu dodamo smeđu koja se također malo ohladila.
Cijeli kolač zatim staviti na hlađenje, poslužiti i uživati u svakom zalogaju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.