Zamjena za čips: Pet čudotvornih zdravstvenih koristi će vas natjerati da uzmete ovu grickalicu

0
Radiosarajevo.ba
Zamjena za čips: Pet čudotvornih zdravstvenih koristi će vas natjerati da uzmete ovu grickalicu

Sjemenke tikve već se tisućama godinama koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Osim toga, znanost je potvrdila da im nutritivna vrijednost raste odstajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zbog kojih bi ove ukusne grickalice trebale postati sastavni dio vaše prehrane

Sjemenkama do zdravog srca 

Četvrtina šoljice ovih ukusnih sjemenki sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za vaše srce. Također pomaže u kontroli krvnog pritiska.

Poboljšava imuni sistem

Osim što su obiluju magnezijem, sjemenke tikve bogat su izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunog sistema, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

Vanredna sjednica: Doneseno 9 hitnih mjera za zaštitu od klizišta u općini Stari Grad Sarajevo

Održava zdravlje prostate 

Još od davnina poznato je da su sjemenke tikve važan dio prehrane za muškarce jer blagotvorno djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje i sjemenke tikve, zbog visokog udjela cinka, mogu biti posebno korisni za zdravlje muškaraca, te se nerijetko koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

Smanjuju rizik od dijabetesa 

Prema istraživanjima, sjemenke tikve pomažu kod regulacije inzulina i time sprječavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica, tvrdi portal Zadovoljna.

Pomažu kod nesanice 

Uzimanje tikvinih sjemenki nekoliko sati prije spavanja, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tijela tijekom spavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak