Zakopajte ovo u vrt i pratite rezultate: Bit ćete jako zadovoljni

0
Radiosarajevo.ba
Zakopajte ovo u vrt i pratite rezultate: Bit ćete jako zadovoljni

Hrđa i prljavština najveći su ‘neprijatelj‘ svakog vrtlara, koji se u frustrirajućoj situaciji mogu naći zbog lošeg skladištenja ili zanemarivanja prijeko potrebnog vrtnog alata.

Međutim, postoji jednostavan i praktičan način za održavanje vrtlarskog alata uz minimalan napor - čitaj: bez višesatnog ribanja.

Ova inovativna tehnika dolazi od iskusnih vrtlara iz firme Family Handyman koji su otkrili da kanta od 20 litara, ispunjena pijeskom s malo ulja, može učiniti čuda za održavanje vrtnog alata čistim i bez hrđe, piše Express.co.uk.

Tragičan gubitak: U Sarajevu preminula žena koja je više od godinu čekala na terapiju za karcinom

Sve što trebate učiniti jest napuniti kantu od 20 litara čistim pijeskom te dodati malo ulja - po mogućnosti laneno, koje se preporučuje kao i premaz drvenih površina zbog svojih zaštitnih svojstava.

Neki vrtlari čak znaju iskoristiti i staro automobilsko ulje za ovaj trik. Samo je bitno izbjegavati korištenje ulja za kuhanje jer bi moglo privući životinje u vaše dvorište. Lopaticom ili štapom pomiješajte pijesak da se ulje ravnomjerno rasporedi. Pijesak bi trebao biti malo vlažan, ali ne previše mastan.

Nakon rada u vrtu, jednostavno nekoliko puta zaronite svoj prljavi alat u pijesak. Abrazivni pijesak u kombinaciji s uljem pomaže ukloniti prljavštinu te pruža zaštitni premaz koji pomaže u sprječavanju hrđe. Nakon što izvučete alat, možete ga obrisati krpom kako biste uklonili sve preostale ostatke.

Alat možete ostaviti u kanti, koristeći ju kao mjesto za skladištenje: tu će biti zaštićeni od vlage i spremni za sljedeću upotrebu. Samo obavezno pokrijte kantu kada nije u upotrebi kako biste spriječili da se pijesak prosipa ili da neka životinja ne kopa po njemu, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak