Za ugodan san: Trikovi za rashladiti se u vrelim ljetnim noćima

0
Radiosarajevo.ba
Za ugodan san: Trikovi za rashladiti se u vrelim ljetnim noćima

Na udaru smo još jednog toplotnog vala. Vrućine su jedva izdržive danju, a ništa bolje nije ni noću.

Teško se spava. Ako se spava uopće. Idealna temperatura za spavanje je oko 18 Celzijevih stepeni. Ove trenutne su puno više.

Ako nemate klima uređaj ili ne želite da radi cijelu noć, u nastavku vam otkrivamo nekoliko načina koji će pomoći da se rashladite i naspavate.

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

Birajte na čemu spavate

Postoje materijali koji griju i oni koji hlade. U interesu vam je da vam posteljina ljeti bude od ovih drugih. To su lan, svila, bambus, određeni materijali stvoreni modernom tehnologijom, koji reguliraju tjelesnu temperaturu, sprječavaju pregrijavanje i znojenje.

Investirajte u madrac s integriranom tehnologijom hlađenja. Uveliko će vam poboljšati kvalitetu sna, preporučuje Nacional. Dodatni protok zraka i efekt hladnoće na dodir pružit će vam toliko potrebno osvježenje.

Stavite plahte i jastučnice u zamrzivač. Sat ili dva prije nego što odete u krevet, svoje plahte i jastučnice stavite u zamrzivač: Ne brinite, neće se zalediti i postati kurite, no bit će dovoljno hladne da vam pomognu da utonete u san.

Jednostavan trik za rashlađivanje kuće u vrućim noćima: Odmah djeluje

Zajedno s posteljinom zamrznite i čarape. Ekstremiteti su osjetljivi na promjenu temperature i igraju ulogu u regulaciji temperature. Hladna stopala pomoći će u rashlađivanju ostatka tijela.

Ventilator

Ventilatori su energetski učinkovitiji i ekonomičniji od klima uređaja. Iskoristite prednosti ventilatora i strateški ih postavite po svojoj sobi. Pozicionirajte ga kraj kreveta ,a ispred njega stavite zdjelu punu leda. Led će stvoriti hladan zrak koji će ventilator puhati prema vama.

Zatim okrenite prozorski ventilator prema vratima, kako biste otpuhali vrući zrak iz spavaće sobe.

Ako je moguće, spavajte u prizemlju. Hladnije je, nego na višim spratovima ili u potkrovlju. Prije odlaska na spavanje izbjegavajte alkohol jer ćete otežati tijelu da regulira temperaturu. Umjesto toga, pijte dobro rashlađenu vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak