Jednostavan trik za rashlađivanje kuće u vrućim noćima: Odmah djeluje

12
Radiosarajevo.ba
Jednostavan trik za rashlađivanje kuće u vrućim noćima: Odmah djeluje
Foto: Pexels / Vruće noći / Ilustracija

S ljetnim vremenom koje je stiglo, pronašli smo super jednostavan način da održite kuću dovoljno hladnom za spavanje noću.

Učestali toplotni udari, divne ljetne dane često pretvaraju u sparne noći, uzrokujući nemiran san u zagušljivim spavaćim sobama, piše Jutarnji.

"Kao žena možda sam podložnija osjećaju pretjerane topline u vrućim ljetnim noćima, ali uvjerena sam da nisam jedina koja se bori sa spavanjem u zagušljivim večerima", piše Laura McKenna novinarka express.co.uk.

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

"U očajničkoj želji za nekim hladnim olakšanjem tijekom sitnih sati, odlučila sam otvoriti neke prozore i slučajno sam otkrila jednostavno, ali učinkovito rješenje", objašnjava.

"Činilo mi se kontraproduktivnim držati prozore otvorenima dok je vani sparno, svjesna sam da bi puštanje vrućeg zraka samo povećalo unutarnju temperaturu pa uvijek držim svoje prozore zatvorene s navučenim zavjesama kad temperatura skoči. Međutim, jedna me nemirna noć natjerala da odlutam do kuhinje i provjerim kakva je situacija u sobama moje djece. Zavirila sam u svaku spavaću sobu nadajući se da ću pronaći neku hladniju od moje, ali uzalud. Zato sam bez imalo razmišljanja, otvorila prozore u prednjoj i stražnjoj spavaćoj sobi, nenamjerno stvorivši osvježavajući koridor hladnog zraka koji je gotovo trenutačno snizio temperaturu u cijeloj kući.

Nemate klimu? Donosimo odlične trikove kako rashladiti prostor

Nemate klimu? Donosimo odlične trikove kako rashladiti prostor

Bilo je to tako jednostavno rješenje, ali mi nikada nije palo na pamet. Otvaranjem prozora na suprotnim stranama kuće omogućila sam protok zraka koji je oslobodio sav zarobljeni topli zrak i omogućio ulazak hladnijem noćnom zraku. Očigledno je zrak koji se kreće hladniji od ustajalog zraka, pa sam uspjela stvoriti malo povjetarca i omogućiti bolju cirkulaciju zraka unutar kuće. Zatim sam odlučila otići i korak dalje sa svojim improviziranim rješenjem za klimatizaciju objesivši vlažnu plahtu ispred otvorenog prozora kako bi povjetarac bio još hladniji. Kakva divota", javlja oduševljena Laura McKenna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije