Za prste polizati: Preukusni uštipci (ili peksimeti)

Radiosarajevo.ba
Za prste polizati: Preukusni uštipci (ili peksimeti)

Postoji li osoba koja ne voli uštipke?

Ovi ukusni zalogaji izvrsni su u svojoj slanoj ili slatkoj varijanti, mogu se kombinirati sa kajmakom, suhim mesom, sirom ili nekim slatkim namazima.

A mogu se jesti i sami, bez ičega.

Varijanti je napretek, baš koliko i različitih definicija u čemu se sastoji razlika između uštipaka ili peksimeta. 

Ako znate odgovor, napišite ga u komentar

Recept za brze uštipke/peksimete

1/2 kg. brašna u koje umiješate 1 prašak za pecivo 
kašičica soli (ili manje ukoliko idete na slatku varijantu)
2 jajeta 
2 dl jogurta ili kiselog vrhnja
malo ulja u tijesto,
ulje za prženje

Umutiti tijesto od svih sastojaka. Razvaljati tijesto i izrezati na pravougaonike ili rombove.  Pržiti u dubljem vrućem ulju do zlatnožute boje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak