Vrijeme je za desert: Počastite se ledenim vjetrom!
Stiglo je proljeće, a samim tim i još jedan recept za voćni desert. Riječ je o popularnom "ledenom vjetru" kojem niko neće moći odoliti.
Sastojci:
Bijela kora
9 bjelanaca
30 dkg šećera
1 supena kašika jabukovog sirćeta
Soreca: Hoće li 2025. biti godina u kojoj će BiH napraviti odlučne korake ka članstvu u EU?
Krema
9 žumanaca
4 kašike šećera
4 kašike oštrog brašna
2,5 dcl mlijeka
3 vanili šećera
250 grama margarina
1/2 l slatkog vrhnja (ko voli može i više)
banane, jagode, kivi i sl. voće
limunov sok
Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima
Priprema
1. Priprema kore
Istući čvrst snijeg od bjelanaca, dodati šećer i kašiku jabujovog sirćeta. Sve skupa još malo dobro izmiksati. Koru peći u tepsiji od rerne jedan sat na 150 stepeni dok kora ne poprimi nježno žućkastu boju. (Peći na masnom papiru da bude lakše odvojiti koru od tepsije). Ohlađenu koru prerezati na 3 jednaka dijela.
2. Priprema
Izmiksati sa šećerom, dodati brašno i vanili šećer. Mlijeko staviti da lagano zakuha, dodati smjesu sa žumancima i lagano kuhati da se zgusne. U ohlađenu kremu dodaj margarin i dobro izmiksati. Posebno izraditi slatko vrhnje.
Preukusan je: Recept za popularni kolač koji svima uspijeva iz prve
3. Slaganje
Na dno staviti jednu koru (od one gore tri isječene), premazati kremom, staviti red banana isječenih na kolutove (poprskati limunovim sokom da ne potamne) i sve premazati slatkim vrhnjem, ponoviti postupak sa sljedeće dvije kore i voćem po izboru. Kod kore broj tri kada stavite voće cijeli kolač premazati ostatkom slatkog vrhnja i ukrasiti po želji, piše Slobodnadalmacija.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.