Vodite bitku sa plijesni u vašem domu? Ovo je najbrži način da je se riješite

0
Radiosarajevo.ba
Vodite bitku sa plijesni u vašem domu? Ovo je najbrži način da je se riješite

Plijesan u kući nije samo neprijatan prizor, već može biti i opasna, naročito ako imate probleme s respiratornim sistemom.

Gljivice plijesni bujaju u vlažnim prostorijama, ili po prozorskim okvirima, ali postoji još nekoliko mjesta gde možete da ih zateknete.

Ako opazite plijesan na vrijeme, uklonite je i nećete imati problem, ali ako je ne uklonite računajte da će kuća poprimiti neprijatan miris i da će ukućani dobiti simptome nalik alergijskim.

SDA predstavila svoje kandidate: "U ubjedljivoj smo prednosti po ovom istraživanju"

Neočekivano mjesto gde će se pojaviti plijesan su kuhinjski aparati koji koriste vodu, kao što su električni „ketl“ (ketler ili kuhalo) za grijanje vode ili mašina za pranje sudova.

"Ako se ne čiste redovno i propisno, ovi uređaji mogu dovesti do eksplozije plijesani u vašem domu", upozorava stručnjakinja za čišćenje, Heather Barrington.

Vodoinstalater pojašnjava: 'Zbog ovoga imate puno vlage u kupatilu'

Izvan kuhinje, ako imate djecu, igračke su neočekivano poprište plijesni. Djeca na prstićima često imaju mnoge mikroorganizme, koje potom prenose na igračke. Ako ne peru redovno ruke, očekujte da će se na igračkama pojaviti plijesan! Zato je važno i da se djetetu peru ruke, ali i da se igračke održavaju u skladu sa uputstvima proizvođača.

"Najbolji način da se borite protiv plijesni je da joj ne dozvolite da se razbuja u vašem domu. Usisavajte najmanje dva puta sedmično, zračite prostorije i trudite se na ne nagomilane stvari. Kuće u kojima je protok vazduha neometan rjeđe imaju problem kao što je plijesan", rekla je ona.

Prozračivanje je naročito važno u prostorijama s velikom vlagom kao što su kuhinja i kupatilo. Protok vazduha sprečava nastanak kondenzacije i omogućava da višak vlage ispari, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak