Više ga nećete kupovati u prodavnicama: Donosimo recept za ovaj zdravi i omiljeni namaz

0
Radiosarajevo.ba
Više ga nećete kupovati u prodavnicama: Donosimo recept za ovaj zdravi i omiljeni namaz

U toku radne sedmice često posegnemo za proizvodima sa polica supermarketa koji nam skraćuju vrijeme za pripremu obroka. 

Jedna od tih namirnica je diljem svijeta omiljeni namaz, hummus, koji potiče sa Bliskog istoka, a popularan je i u BiH. Osim što je zdrav, u njega možete dodati razne druge sastojke koji će obogatiti ovo jelo i napraviti pravi gastronomski užitak svima. 

Počastite sebe zdravljem, a recept je u nastavku teksta: 

Sarajevo: Međunarodna konferencija o pravnom statusu vakufa u BiH i Turskoj

Sastojci

  • 400 g konzerviranog slanutka (ili 200 g suhog slanutka, kuhanog)
  • 60 ml tahinija (pasta od sezama)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 kašike limunovog soka
  • 1-2 čehna bijelog luka (po ukusu)
  • So po ukusu
  • Voda (po potrebi)
  • Paprika ili peršun za dekoraciju (opcionalno)

Uputstvo:

1. Ako koristite suhi slanutak, natopite ga u vodi preko noći, a zatim ga skuhajte dok ne omekša (oko 1-1.5 sata). Ako koristite konzervirani, samo ga isperite pod hladnom vodom.

2. U blender ili procesor hrane stavite slanutak, tahini, maslinovo ulje, limunov sok, bijeli luk i so.

3. Blendajte smjesu dok ne postane glatka. Ako je pregusta, dodajte malo vode po potrebi dok ne dobijete željenu konzistenciju.

4. Probajte humus i po potrebi dodajte više limunovog soka, bijelog luka ili soli.

5. Prebacite humus u posudu, prelijte s malo maslinovog ulja i pospite paprikom ili sjeckanim peršunom, ako želite.

Uživajte u svom domaćem humusu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak