Viralni recept: Poslije ovog trika kuhani kukuruz će vam zauvijek postati prošlost

0
Radiosarajevo.ba
Viralni recept: Poslije ovog trika kuhani kukuruz će vam zauvijek postati prošlost

Mnogi od nas s nestrpljenjem očekujemo sezonu kukurza. Lako se sprema, svi ga vole, i djeluje kao zdrava zamjena za hljeb. Ali da budemo iskreni – kuhani kukuruz često završi kao mlak, vodenast i dosadan. Zato je viralan recept šefa Thoma Batemana s TikToka pravo otkrovenje.

Umjesto da ga kuhate, on predlaže da napravite nešto potpuno drugačije: kukuruzne "rebarce" – začinjene, zapečene i servirane uz osvježavajući limeta-umak. I jednom kad ih probate, običan kuhani kukuruz će vam zauvijek postati prošlost, prenosi Ona.rs.

Kukuruzna rebarca – sastojci:

Za kukuruz:

2 klipa kukuruza

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Idealan doručak: Evo kako da napravite ukusne i mekane kiflice

2 kašičice soli

1 kašičica bijelog bibera

2 kašičice čili ljuspica (može i blagi čili)

2 kašičice mljevenog kumina

2 kašičice dimljene paprike

Ulje za prženje

Za umak:

6 kašika kisele pavlake

Rendana korica i sok 1 limete

Šaka svježeg korijandera (ili peršuna, po ukusu)

Prstohvat soli

Kako da ih pripremite:

Isjecite kukuruz – prvo svaki klip presjecite na pola, pa svaku polovinu po dužini, tako da dobijete "rebarca".

U činiji pomiješajte sve začine – so, biber, čili, kumin i dimljenu papriku.

Ugrijte malo ulja u tiganju (idealno 175°C) i pržite kukuruzna rebarca oko 4 minuta, dok ne postanu hrskava.

Možete ih peći i u rerni ili air fryeru – u tom slučaju pecite na 200°C dok ne dobiju zlatnu koricu.

U činiji pomiješajte sve sastojke za dip i služite uz vruća kukuruzna rebarca.

Bonus savjet šefa kuhinje

„Ova rebarca su idealna za roštilj, ali ja ih najviše volim iz tiganja – tada začini najviše dolaze do izražaja", kaže šef Bateman.

Osim što izgledaju atraktivno, ova kukuruzna rebarca su pikantna, sočna i nevjerovatno aromatična. Mogu da se jedu rukama, savršena su za ljetnje večere napolju i ne treba vam ni tanjir.

U komentarima na TikToku svi se slažu: "Nikad više neću da kuham kukuruz!"

Probajte i vi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak