Ventilator i klima vam ne trebaju: Jeftini i jednostavni trikovi za rashlađivanje

1
Radiosarajevo.ba
Ventilator i klima vam ne trebaju: Jeftini i jednostavni trikovi za rashlađivanje

Tokom ljetnjih mjeseci, visoke temperature mogu učiniti boravak u domu neudobnim, ali uz pomoć nekoliko jednostavnih i jeftinih trikova, možete efikasno rashladiti svoj prostor.

Toplota često donosi nelagodnost i iscrpljenost, ali postoje efikasni načini da se prostorije rashlade koristeći prirodne metode.

Umjesto oslanjanja na tehniku, jednostavni trikovi poput prirodne ventilacije, korištenja vlažnih krpa i prilagođavanja dnevnih rutina mogu pružiti potrebno osveženje.

Golf klub Sarajevo osvojio titulu ekipnog prvaka Bosne i Hercegovine

Zamračite prostor

Postavljanje kvalitetnih zavjesa je pristupačan način za blokiranje toplote. Razmislite o boji i vrsti zavjesa; svijetle roletne i zavjese od deblje tkanine najbolje blokiraju toplinu. Tokom zime možete ih zamijeniti tamnijim zavjesama kako biste zadržali toplotu.

Biljke

Biljke ne samo da mogu poboljšati izgled i miris vašeg doma, već mogu smanjiti unutrašnju temperaturu i do 12 stepeni. Biljke hlade prostoriju kroz proces nazvan transpiracija, koji je sličan ljudskom znojenju. Ovaj proces uključuje isparavanje viška vode iz lišća biljaka, što hladi vazduh u prostoriji.

Koristite termofor

Uzmite stari termofor, napunite ga hladnom vodom i stavite u zamrzivač. Kada se zamrzne, možete ga koristiti za rashlađivanje bilo kog dijela kuće. Da biste lakše zaspali, stavite ga na dno kreveta ili ispod jastuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak