Riješite se mrava sa dva jeftina sastojka koja već posjedujete: Zajedno funkcionišu savršeno

3
Radiosarajevo.ba
Riješite se mrava sa dva jeftina sastojka koja već posjedujete: Zajedno funkcionišu savršeno
Foto: Prtscr / Youtube / Mravi

"Najviše smo ih imali u kupatilu!?", napisala je jedna začuđena forumašica i dodala: "Kad bi se riješili malih crnih, došli bi veliki, iza njih oni leteći, pa mali žuti, pa neki stvarno minijaturni...". Riječ je, naravno, o mravima.

U ljetnom periodu nije neobično vidjeti mrave u kući, ali ovi mali insekti - koji su, usput rečeno, u prirodi korisni - mogu postati prava napast ako 'okupiraju' cijeli dom. S obzirom na to da su sitni, mogu se provući kroz male otvore i pukotine, a gnijezda često rade u kuhinjama, pa čak i kupaonicama u potrazi za vlažnim mjestima.

Tako se nerijetko mogu vidjeti kako izlaze iz kuhinjskih ormarića, iz zida, poda, a gnijezda grade i ispod pločica.

Određen pritvor Nerminu Demiroviću, bivšem direktoru Sarajevo-šuma

Određen pritvor Nerminu Demiroviću, bivšem direktoru Sarajevo-šuma

No, postoje brojni 'kućni' načini kako ih se riješiti. Pritom će neko posegnuti za cimetom, neko za limunskom kiselinom pomiješanom s vodom, a neko za kafom

Britanski magazin Express nudi još jednu alternativu, soda bikarbonu.

I dok se mnogi Britanci zaklinju u sodu bikarbona kako bi ubili štetočine, drugi smatraju da je neučinkovita. Iako soda bikarbona može biti odličan način da se riješite određenih nepoželjnih insekata, ona neće privući sve vrste, zato treba pronaći rješenje kako ih natjerati da sodu bikarbonu odnesu u gnijezdo. A to je moguće ako ih privućete s nečim slatkim. Rješenje može biti, šećer u prahu.

Dakle, potrebno je pomiješati sodu i šećer u prahu u istom omjeru te posipati na mjesta gdje su mravi. Zatim treba strpljivo čekati. Moglo bi potrajati nekoliko dana da se populacija mrava značajno smanji. Što je najbolje, ove sastojke vjerojatno imate u svojoj špajzi, ali ako ih trebate kupiti, potrošit ćete samo par nekoliko maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije