Većina radi ovu grešku kada čuva konzervisanu hranu, a može biti veoma opasna po zdravlje

1
Radiosarajevo.ba
Većina radi ovu grešku kada čuva konzervisanu hranu, a može biti veoma opasna po zdravlje

Konzerve za hranu, često izrađene od aluminija, kositra ili čelika, na prvi se pogled mogu činiti neuništivima, ali nisu tako nepobjedive kao što se čine - morate pažljivo rukovati s njima kada ih skladištite, posebno ako ste ograničeni prostorom u špajzu.

Samo jedno pogrešno uvjerenje može vas skupo koštati, a to je ako slažete više konzervi jednu na drugu ili stavljate na njih teške predmete pod pretpostavkom da su sposobne izdržati opterećenje. Ali, prevarili biste se.

Konzerve se pod oterećenjem mogu deformisati, a nazigled manja oštećenja poput udubljenja i savijanja metala mogu ugroziti hermetičku zaštitu limenki, izlagajući sadržaj zraku i bakterijama.

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Iz toga može proizaći dug popis zdravstvenih opasnosti, ali najviše zabrinjava, prema USDA-i, povećani rizik od botulizma. Zato organizacije poput američkog Nacionalnog centra za kućno čuvanje hrane preporučuju da se konzerve ne slažu u više od dva sloja.

Također, trebali biste izbjegavati stavljanje teških predmeta poput staklenih tegli ili hrane u kutijama na konzervisanu hranu. Ne želite rizikovati ispravnost konzervisane hrane u zamjenu za nekoliko dodatnih centimetara prostora za pohranu, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak