Uznemirujuća studija: Velike količine ovog ulja odgovorne za porast raka debelog crijeva kod mladih?
Određene vrste ulja za kuhanje mogle bi biti odgovorne za porast slučajeva raka debelog crijeva kod mladih Amerikanaca, otkrila je studija koju je finansirala tamošnja vlada.
Konzumiranje velikih količina tzv. sjemenskih ulja – koja uključuju ulja od suncokreta, uljane repice, kukuruzno i od sjemenki grožđa – dugo se povezivalo s upalom u tijelu. Ali, sada je studija koja je proučavala tumore kod više od 80 pacijenata s rakom debelog crijeva, otkrila da ova ulja također mogu povećati rizik od jednog od najbrže rastućih oblika ove zloćudne bolesti.
Istraživači su otkrili da tumori ovih pacijenata imaju visok nivo bioaktivnih lipida, mikroskopskih masnih spojeva koji nastaju kada tijelo razgrađuje ulja sjemenki. Vjeruje se da su ti lipidi opasni na dva načina - potiču upalu koja pomaže rastu raka i sprječavaju tijelo u borbi protiv tumora. Istraživači su apelirali na ljude da što više koriste ulja s omega-3 masnim kiselinama kao što su maslinovo i ulje avokada.
Haris Frelih osuđen na 2 godine i 10 mjeseci zbog ubistva Lejle Suljić: Oglasila se majka stradale
Nalazi su došli u trenutku kada stope raka debelog crijeva strahovito rastu kod mladih Amerikanaca. Očekuje se da će dijagnoze porasti za 90 posto kod osoba od 20 do 34 godine od 2010. do 2030. godine. Niti jedan uzrok nije identificiran, ali se smatra da ultraprocesirana hrana igra ulogu jer sadrži masti, šećere i druge hemikalije koje dovode do upale u probavnom traktu.
I dok su asocijacije, kao što je American Heart Association, sugerirale da nema jasnih dokaza da ulja sjemenki u umjerenim količinama uzrokuju upalu, "a postoji mnogo razloga da ih jedete, jer mogu smanjiti kolesterol i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara", tim sa Univerziteta Južna Florida, koji je proveo najnoviju studiju, saoštio je da Amerikanci konzumiraju previše 'ovih loših ulja'. Ulja sjemenki postala su popularna u Sjedinjenim Državama nakon Drugog svjetskog rata zahvaljujući napretku poljoprivrede.
Najnovija studija, objavljena u utorak u časopisu Gut, proučavala je 81 uzorak tumora pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva u dobi od 30 do 85 godina. Nešto više od polovine pacijenata imalo je treći ili četvrti stadij raka, dok je jedna trećina bila u drugom stadiju. Tim je otkrio da pacijenti s kolorektalnim rakom imaju značajno više nivoe bioaktivnih lipida nego zdravih masti u tumorima.
Svjetski poznati glumac se bori s zločudnom bolesti: U emotivnoj poruci otkrio svoju tešku dijagnozu
Pronalaženje bioaktivnih lipida u debelom crijevu sugerira da ih je tijelo metaboliziralo, što se događa s konzumiranjem hrane koja sadrži omega-6 masne kiseline. Dr. Timothy Yeatman, autor studije i profesor hirurgije na USF Health Morsani College of Medicine, rekao je: "Dobro je poznato da pacijenti s nezdravom prehranom imaju povećanu upalu u svojim tijelima. Ovu upalu sada vidimo u samim tumorima debelog crijeva, a rak je poput hronične rane koja ne zacjeljuje - ako vaše tijelo svakodnevno živi od ultraprerađene hrane, njegova sposobnost zacjeljivanja te rane smanjuje se zbog upale i potiskivanja imunološkog sistema koji u konačnici omogućuje rast raka."
Istraživači s Floride rekli su da bi, s obzirom na nalaze, liječenje usmjereno na rješavanje upale neprerađenim zdravim masnoćama poput ribljeg ulja moglo pomoći u obnavljanju tjelesnih mehanizama ozdravljenja. Dr. Yeatman je naglasio: "Ovo ima potencijal za revoluciju u liječenju raka, nadilazeći lijekove i iskorištavajući prirodne procese ozdravljenja. To je važan korak prema rješavanju hroničnih upala i sprječavanju bolesti prije nego počnu."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.