Tri savjeta: Kako da spasite jelo kada primjetite da je premasno

Radiosarajevo.ba
Tri savjeta: Kako da spasite jelo kada primjetite da je premasno

Nemojte da mislite da vam je ručak ili večera 'propala', ako primjetite da, iako niste koristili mnogo ulja, jelo premasno

Višak masnoća s površine jela može se skinuti s tri zanimljiva trika, kako savjetuju Food-hacks i Life Hacker.

1. Metoda s kriškom hljeba

Uzmite krišku hljeba – po mogućnosti onoga od cjelovitih žitarica – pa sredinom prođite po vrhu jela. Hljeb će na vrlo jednostavan način upiti višak masnoće s vašeg obroka.

Ove kriške ne morate bacati u smeće, već ih iskoristite za pripremu pohanog hljeba, ili nekog sličnog jela. 

2. Metoda s kockama leda 

Nekoliko kockica leda zamotajte u papirnati ručnik ili salvetu, pa površinom pređite preko vrha vašeg obroka. Kockice leda u ovom će slučaju igrati funkciju magneta, koji će privući masnoću na papir.

Višak masnoća možete ukloniti i običnim papirnatim ručnikom, na ako niste vješti, papir bi vam se mogao prebrzo namočiti i završiti na dno lonca. Ako se uopće ne želite baviti s papirom, kockice leda možete staviti i u običnu zaimaču, pa njome zagrabiti po površini juhe ili variva. 

3. Metoda sa kašikom

Ako pustite da se jelo ohladi u hladnjaku, masnoće će isplivati na površinu, te ih možete vrlo lako 'obrati' običnom kašikom za jelo .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak