Tradicionalne punjene paprike: Recept za omiljeno jelo iz djetinjstva
Paprike se pune začinjenim mesom, kuhaju u aromatičnom umaku s paradajzom i celerom, a poslužuju se vruće s obiljem umaka.
U nastavku pročitajte recept za najukusnije tradicionalne punjene paprike.
Sastojci:
Meso:
Kako preživjeti: Sindikalna potrošačka korpa za decembar 2024. iznosila 3.114,95 KM
- 70 dag miješanog mljevenog mesa
- 2 kom sitno sjeckanog glavice luka
- 3 čena sjeckanog bijelog luka
- 1 kašika mljevene slatke paprike
- 1 kašika soli
- 1/2 kašike crnog bibera
- 6 kašika riže
- 1 kašika sitno sjeckanog peršuna
- 1 kašika vegete
Ostalo:
- 1 kg paprika
- 1/2 dl maslinovog ulja
- 2 velike kašike brašna
- 1 grančica lišća celera
- 2-3 velike kašike koncentrata paradajza
- malo soli
Priprema:
Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki, tako da je držite za peteljku i stišćete palcem u krug oko korijena peteljke, vrteći je u ruci i tako dobijete rupu iz koje je lako izvaditi sjemenke.
U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke. Dobro izmiješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa (neće vam ništa biti od malo sirovog mesa). Smjesom napunite paprike.
U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu supu. U to dodajte paradajz pasiranu ili koncentrat. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.
U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte 20 minuta u loncu ili sat i po. Poslužite vruće sa dosta umaka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.