Tradicionalne punjene paprike: Recept za omiljeno jelo iz djetinjstva

0
Radiosarajevo.ba
Tradicionalne punjene paprike: Recept za omiljeno jelo iz djetinjstva

Paprike se pune začinjenim mesom, kuhaju u aromatičnom umaku s paradajzom i celerom, a poslužuju se vruće s obiljem umaka.

U nastavku pročitajte recept za najukusnije tradicionalne punjene paprike.

Sastojci:

Meso:

Kako preživjeti: Sindikalna potrošačka korpa za decembar 2024. iznosila 3.114,95 KM

  • 70 dag miješanog mljevenog mesa
  • 2 kom sitno sjeckanog glavice luka
  • 3 čena sjeckanog bijelog luka
  • 1 kašika mljevene slatke paprike
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kašike crnog bibera
  • 6 kašika riže
  • 1 kašika sitno sjeckanog peršuna
  • 1 kašika vegete

Ostalo: 

  • 1 kg paprika
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • 2 velike kašike brašna
  • 1 grančica lišća celera
  • 2-3 velike kašike koncentrata paradajza
  • malo soli

Priprema:

Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki, tako da je držite za peteljku i stišćete palcem u krug oko korijena peteljke, vrteći je u ruci i tako dobijete rupu iz koje je lako izvaditi sjemenke.

U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke. Dobro izmiješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa (neće vam ništa biti od malo sirovog mesa). Smjesom napunite paprike.

U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu supu. U to dodajte paradajz pasiranu ili koncentrat. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.

U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte 20 minuta u loncu ili sat i po. Poslužite vruće sa dosta umaka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak