Torta Boem je raj za sve ljubitelje čokolade: Jedinstven spoj će vas sigurno oduševiti
Nedjelja je i gosti su vam se najavili. Možda će vam ovaj recept za tortu poslužiti kao inspiracija šta da pripremite za svoje goste.
Jedna od popularnijih torti oduvijek je bila Boem torta. Jedinstven spoj mekanih korica sa mljevenim lješnicima i dvije vrste fila, žutog i crnog. Evo kako se pravi.
Sastojci za koru:
Bosna je bosanska, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne!
12 bjelanaca
12 kašika šećera
250 gr pečnih mljevenih lešnika
15 gr kakao
Sastojci za prvi fil:
6 žumanca
6 kašika sećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
2 vanilija šećera
500 ml mlijeka
Sastojci za drugi fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
4 štangle čokolade
200 gr maslaca
3 štangle čokolade
3 kašike šećera
1 kašika maslaca
Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg, dodati mljevene lješnike i kakao, kašikom lagano sve sjediniti, staviti u najveću tepsiju i peći oko 30 min na 180 - 200 C. Pečenu koru isijeci na 3 dijela.
Prvi fil: Žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilija šećer pomiješati sa malo mlijeka od onih 500 ml, ostalo mlijeko staviti da kuha, pa skuhati fil kao za puding. Ohladiti.
Drugi fil: žumanca i šećer pjenasto umutiti pa ih skuvati na pari, pred kraj dodati čokoladu kad se istopi skloniti sa pare fil, ohladiti, i u ohlađen dodati pjenasto umućen maslac.
Filovati kora - žuti fil - crni fil - kora - zuti - crni fil - kora - glazura.
Posluživanje
Ja sam ovaj put pravila 3 odvojene kore, 4 belanca, 4 kašike šećera, 80 gr lješnika i 5 gr kakao, a za glazuru napravila ganaš od 200 ml slatke pavlake i 150 gr čokolade. Torta je divna, nema kome se ne sviđa, piše Kulinarka.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.