Tajna vrtlara: Riješite se puževa na biljkama uz pomoć ovog kućnog sredstva

0
Radiosarajevo.ba
Tajna vrtlara: Riješite se puževa na biljkama uz pomoć ovog kućnog sredstva

Jedan strastveni dedo podijelio je svoje otkriće u borbi protiv puževa, koristeći svakodnevni sprej koji se obično ne nalazi u vrtu. U online grupi posvećenoj ljubiteljima vrtlarstva, članovi su oduševljeni neobičnom upotrebom WD-40 kao sredstva za odvraćanje ovih nepoželjnih gostiju.

Sandra Cook podijelila je svoje iskustvo na Facebook stranici Gardening UK, gdje je savjetovala: "Ako na spoljašnjosti saksija prskate WD-40, to štiti vaše biljke od napada puževa. Djeluje kao savršena barijera."

Karen Mathers pohvalila je ovu metodu, ističući njene višestruke prednosti: "Prskam ga na meku krpu i obrišem oko svih svojih saksija, čini ih čistima i novima, odbija puževe i pomaže da se spriječe vodeni tragovi. Moj tata je to uvijek radio u svom vrtu."

Ko ima pravo na prijevremenu penziju u Federaciji i dokad to može iskoristiti?

Ova metoda je posebno korisna nakon kiše, kada su puževi najaktivniji. Kada padne kiša, jednostavno uzmite WD-40 i prskajte spoljašnjost saksija kako biste im onemogućili penjanje. Najbolje je prskati u sredini saksije, stvarajući barijeru široku tri do četiri inča.

Međutim, treba biti oprezan. WD-40 može oštetiti biljke ako se nenamjerno poprši na njima, a takođe neće biti efikasan na zemljištu, jer se puževi ne bore protiv gravitacije kada prelaze tlo.

Iako ova metoda može zvučati neobično, vrtlari širom svijeta otkrivaju njen potencijal za zaštitu biljaka od ovih dosadnih štetočina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak