Trik za bujnije cvjetove: Uradite ovo da biste pripremili svoje hortenzije za sljedeću godinu

0
Radiosarajevo.ba
Trik za bujnije cvjetove: Uradite ovo da biste pripremili svoje hortenzije za sljedeću godinu
Foto: Pixabay / Hortenzije

Hortenzije su poznate po svojim očaravajućim cvjetovima, a iako ne zahtijevaju mnogo brige, postoji jedan ključni zadatak koji može osigurati njihov lijep prikaz sljedeće godine. Orezivanje hortenzija ne samo da potiče novi rast, već i doprinosi zdravijim i kompaktnijim biljkama.

Prema informacijama stručnjaka iz vrtnog centra Primrose, orezivanje hortenzija potiče rast svježih stabljika, što je ključno za proizvodnju vibrantnih cvjetova svake godine. Bez redovnog orezivanja, hortenzije mogu postati visoke i mršave, s manje cvjetova i slabijom gustoćom lišća. Orezivanje potiče bujniji i puniji rast, rezultirajući zdravijom biljkom s obiljem cvjetova.

Najbolje vrijeme za orezivanje hortenzija je kada njihovi cvjetovi potamne i postanu hrskavi, a lišće počne venuti. Stručnjaci savjetuju da je trenutak za orezivanje kada se počnu formirati mali pupoljci na stabljikama. Ostavljanjem uvenulih cvjetova na mophead ili lacecap hortenzijama do kasne zime ili proljeća, biljke se štite od mraza.

EU saveznik potpisao zakon koji uvodi zabrane za LGBT zajednicu. Unaprijed odbačene kritike Zapada

EU saveznik potpisao zakon koji uvodi zabrane za LGBT zajednicu. Unaprijed odbačene kritike Zapada

Za penjače, pristup orezivanju je nešto drugačiji. Ove biljke zahtijevaju samo povremeno lagano orezivanje kako bi se uklonili suhi cvjetovi. Također, dobro je skratiti preduge izboje odmah nakon cvjetanja, ali vrh biljke treba ostaviti što neometanijim, jer se tu formira većina cvjetova.

Orezivanje hortenzija je jednostavan zadatak koji zahtijeva samo jedan osnovni alat: čiste, oštre makaze. Stručnjaci naglašavaju da je važno praviti čiste rezove kako bi se smanjila šteta na biljci i osigurala pravilna regeneracija. Oštre škare pomoći će biljci da se bolje odupre bolestima i potaknu bolji rast.

Iako su uspostavljene hortenzije uglavnom otporne na orezivanje, važno je ne pretjerivati. Prekomjerno orezivanje može dovesti do manjka cvjetova sljedećeg ljeta. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju ozbiljno skraćivanje svake tri godine radi potpune regeneracije biljke. U međuvremenu, lagano godišnje orezivanje će biti dovoljno za održavanje oblika i poticanje novog rasta.

Savjeti za orezivanje hortenzija:

  • Koristeći čiste, oštre škare, uklonite sve suhe sjemenke i uvenule cvjetove tik iznad svježih zelenih pupoljaka.
  • Skraćujte trećinu najstarijih stabljika i bilo koji oštećeni ili slabi rast, režući ih do tla. To će usmjeriti energiju u nove izboje, potičući obilje svježeg rasta i više cvjetova.
  • Eliminirajte sve pretrpane stabljike u sredini grma, jer pretrpanost može oštetiti nove izbojke i ostaviti biljku ranjivom na plijesan i druge bolesti.
  • Prateći ove jednostavne korake, vaše hortenzije će biti dobro pripremljene za spektakularan prikaz cvjetova sljedeće godine, nagrađujući vaš trud vibrantnim i zdravim biljkama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije