Tajna ukusnije tople čokolade: Dodajte ovo i bit će neodoljiva
Topla čokolada je za mnoge neizostavan napitak u večernjim satima, bez obzira na godišnje doba.
I dok se neki kunu u verziju s vrućom vodom, a drugi ne odustaju od punijeg okusa s mlijekom, postoji jedan neobičan sastojak koji bi mogao potpuno promijeniti vaš doživljaj ovog omiljenog napitka. Kristen Smith, travarka i aromaterapeutkinja, na svom blogu "A Better Way to Thrive" otkrila je tajni sastojak koji redovno koristi nerafinirano kokosovo ulje.
Kristen ističe da preferira pravljenje "prave tople čokolade" koristeći prirodne sastojke, izbjegavajući industrijske dodatke poput hidrogeniziranih ulja, umjetnih aroma i kukuruznog sirupa. Prema njenom receptu, osnovni sastojci uključuju punomasno mlijeko, nezaslađeni kakao prah, nerafinirani šećer, med ili javorov sirup, ekstrakt vanilije i cimet – te, naravno, kokosovo ulje.
Publika uživala: U Narodnom pozorištu ponovo izveden mjuzikl "Sarajevo, moje drago"
"Kokosovo ulje možda zvuči čudno, ali vjerujte mi, dodaje jednu potpuno novu dimenziju ukusa", poručuje Kristen. Iako se ulje odvaja i pluta po vrhu šolje, jednostavno ga je miješati tokom ispijanja, a njegov blag okus i zdravstvene koristi čine ga nezaobilaznim dodatkom u njenoj kuhinji.
Priprema je jednostavna, u šerpici zagrijte mlijeko i kakao prah dok se prah potpuno ne rastopi. Zatim dodajte šećer, cimet i vaniliju po ukusu. Kada sve prokuha i sjedini se, sipajte u šolju i umiješajte kašičicu kokosovog ulja. Ulje će se rastopiti i obogatiti napitak baršunastom teksturom i blagim tropskim notama.
Ova verzija domaće tople čokolade nije samo ukusnija, već i zdravija alternativa kupovnim verzijama. Ako ste ljubitelj čokolade, ali želite nešto prirodnije i punije, kokosovo ulje moglo bi postati vaš novi omiljeni dodatak.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.