Tajna savršenih hurmašica: Po ovom receptu će uvijek uspijevati

2
Radiosarajevo.ba
Tajna savršenih hurmašica: Po ovom receptu će uvijek uspijevati

Iako na prvi pogled izgledaju jednostavno, hurmašice često ne ispune očekivanja. Iskusni majstori ove poslastice slažu se da je ključ dobre hurmašice u pripremi agde, ali postoji i nekoliko trikova koji mogu podići njihovu savršenost.

Među receptima se mogu pronaći razni omjeri vode i šećera za agdu kojom se preliju hurmašice. Prema iskustvu mnogih, idealna kombinacija je jedan kilogram šećera sa jednim litrom vode, uz dodatak soka od pola limuna.

Osim toga, drugu polovinu limuna treba narezati na kriške i sve to preliti preko hurmašica. Ovi jednostavni savjeti mogu značajno unaprijediti vašu poslasticu, čineći je sočnom i ukusnom.

Oglasio se rođak Mirze Tucakovića za kojim se traga na Bjelašnici: "Zašto iznosite neistine?"

Sastojci

  • 2 jajeta

  • 2 šoljice šećera

  • 2 šoljice ulja

  • brašna po potrebi te pola praška za pecivo

Priprema

Umiješati jaja sa šećerom i uljem, a zatim postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije smjesa srednje tvrdoće.

Od tijesta formirati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež, a zatim ih slagati na pleh.

Hurmašice peći na temperaturi od 200 do 220 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Još jedan trik koji domaćice koriste za pripremu savršenih hurmašica je da pleh bude suh, bez podmazivanja.

Agda se pravi tako što se šećer prelije vodom i dobro promiješa kašikom da se šećer potpuno otopi, uz dodatak soka od pola limuna.

Pečene hurmašice prelivaju se hladnom (nekuhanom) agdom i pokrivaju da se ohlade i upiju agdu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak