Tajna iskusnih domaćica: Umjesto u vodu, potopite grah u ovu tečnost prije kuhanja

0
Radiosarajevo.ba
Tajna iskusnih domaćica: Umjesto u vodu, potopite grah u ovu tečnost prije kuhanja

Grah je jedno od omiljenijih variva u našoj zemlji, a svaki kuhar ima svoj specifičan trik za njegovu pripremu. Ipak, grah , kao i druge mahunarke, može izazvati probleme sa varenjem zbog prisustva jedne specifične materije – fitinske kiseline.

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke smatraju se zdravim namirnicama, ali mogu postati štetne zbog fitinske kiseline koja se u njima nalazi. Ova kiselina ima sposobnost da veže važne minerale poput bakra, magnezijuma, željeza, joda i cinka, što znači da se ovi minerali iz organizma izlučuju prije nego što mogu donijeti bilo kakvu korist. To može rezultirati deficitom ključnih nutrijenata, što negativno utiče na mišićno-koštani sistem, imuni sistem, ali i na probavu. Fitinska kiselina često je uzrok anemije uslijed nedostatka željeza, naročito među vegetarijancima, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, objašnjava endokrinolog dr. Zuhra Pavlova.

Fitinska kiselina prisutna je u različitim namirnicama kao što su ovas, riža, pšenica, sve žitarice, grah, sočivo, kikiriki, grašak i soja. Također, sadrže je i neki orašasti plodovi poput lješnika, badema i oraha, kao i sjemenke suncokreta, maka, lana, tikve i susama.

Sjećanje na najvećeg bh. pripovjedača: Znate li gdje je u Sarajevu živio Isak Samokovlija?

Međutim, postoji nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedna od najefikasnijih metoda je toplotna obrada, koja može smanjiti nivo fitinske kiseline za 30 do 35 posto. Najbolje rezultate daje potapanje namirnica u vodu. Iako ova metoda zahtijeva vrijeme, ona je vrlo efikasna. Naprimjer, smeđi grah treba potapati 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, a biserni ječam šest sati. Za još bolji efekat, u vodu možete dodati malo sirćeta ili limunovog soka.

Pored toga, Pavlova predlaže da se problematične namirnice potapaju u surutku, što također pomaže u smanjenju sadržaja fitinske kiseline. Također, klijanje graha i žitarica može smanjiti količinu ove kiseline za oko 50 posto. Kombinovanjem metoda – potapanje, a zatim kuhanje ili pečenje – postići ćete najbolje rezultate i maksimalno smanjiti nivo fitinske kiseline u hrani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak