Sudoper je prljaviji od WC školjke: Stručnjak otkriva kako ga ispravno očistiti i dezinficirati

1
Radiosarajevo.ba

"Vaša zahodska daska vjerojatno ima nekoliko stotina kolonija bakterija", kaže mikrobiolog Jason Tetro. “U kuhinjskom sudoperu gledate 10.000 na svakom kvadratnom centimetru. Moglo bi ih biti čak i do milion."

Da biste se riješili neželjenih bakterija, bit će potrebno više od samog sapuna za suđe i tople vode. Zbog toga nije važno samo znati kako pravilno očistiti kuhinjski sudoper, već i kako ga dezinficirati.

Jason Tetro je mikrobiolog s više od 25 godina iskustva. Autor je knjiga The Germ Files i The Germ Code te voditelj Podcasta The Super Awesome Science Show.

Preminuo Halil Tuzlić, bivši načelnik Breze

Čišćenje prljavog kuhinjskog sudopera može učiniti čuda u uklanjanju mrlja, čestica hrane i nekih mikroba, ali ne pomaže puno u rješavanju tvrdokornih bakterija. Bakterije mogu stvoriti nešto što se zove biofilm, što je u biti sluzav premaz koji ih čini otpornima na poznate deterdžente za čišćenje.

Srećom, sam biofilm često je bezopasan, kao i svakodnevni mikrobi koji žive u kuhinjskom sudoperu.

"To su samo normalne bakterije iz okoliša koje su dio vodenog sustava ili su dio kućnog mikrobioma", kaže Tetro. Međutim, kada se ne kontrolira, biofilm može postati leglo ne tako bezopasnih patogenih organizama, poput kampilobaktera i određenih sojeva E.coli, putem potencijalno kontaminirane hrane.

Očistite bez napora: Sredstvo koje uklanja fleke u kući ima samo 3 sastojka

Štoviše, biofilm je ljepljiv i zadržava sve u kontaktu - a ako zarobi patogene, tada njegova prisutnost postaje problem. Njegova ljepljivost također otežava uklanjanje. "Možete spriječiti biofilm redovitim čišćenjem površine deterdžentom, ali kad se jednom pojave, ne možete ih se riješiti deterdžentom. Zapravo morate koristiti prilično jak dezinficijens."

Česta čišćenja mogu pomoći u uklanjanju biofilma, ali bez rutinske dezinfekcije on se još uvijek može nalaziti na površini sudopera — zbog čega Tetro naglašava važnost oba postupka. On preporučuje svakodnevno čišćenje sudopera i dezinfekciju najmanje jednom sedmično.

Kako očistiti kuhinjski sudoper

Obično je čišćenje kuhinjskog sudopera jednostavno i vjerojatno imate sve što vam je potrebno za taj posao. Tetro kaže da ne morate koristiti ništa više od deterdženta i spužvice.

Kako dezinficirati kuhinjski sudoper

Kuhinjski sudoper moramo dezinficirati posebno nakon što rukujemo sirovim mesom, posebno piletinom.

Prema Tetru, većinu patogena možete uništiti korištenjem dezinficijensa s izbjeljivačem (ponekad označenim kao natrijev hipoklorit), iako ga se trebate kloniti ako imate kuhinjski sudoper od nehrđajućeg čelika jer je vrlo korozivan. Kao alternativu možete koristiti vodikov peroksid.

"Izbjeljivač i vodikov peroksid mogu vrlo učinkovito ubiti brojne vrste bakterija i virusa", kaže on.

Još jedna opcija su dezinficijensi koji sadrže limunsku kiselinu, sastojak koji daje snažan učinak.

Pixabay: Sredstvo za dezinfekciju ostavite neko vrijeme u sudoperu da djeluje

Bez obzira na to koji deterdžent koristite, pobrinite se da sadrži sredstvo za odmašćivanje, što će biti izričito navedeno na etiketi, a pomaže u odvajanju biofilma na površinu kuhinjskog sudopera.

Da bi sredstvo za dezinfekciju djelovalo, treba ga ostaviti da djeluje određeno vrijeme prije nego što ga obrišete, što može trajati do 30 minuta - to bi trebalo biti naznačeno na etiketi proizvoda. Tetro kaže da je to najvažniji faktor kod korištenja dezinficijensa. Nažalost, "ponekad ljudi to ne rade", kaže on. "Provedena je studija kako ljudi dezinficiraju i mnogi ostavljaju sredstvo samo 10 sekundi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak