Stručnjak za vrtlarstvo preporučuje: 'Obrežite ove biljke u oktobru da bi imale ljepši oblik'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za vrtlarstvo preporučuje: 'Obrežite ove biljke u oktobru da bi imale ljepši oblik'

Stručnjakinja za vrtlarstvo Fiona Jenkins preporučuje da se tokom oktobra obrezuju ruže, grmlje i voćke kako bi se poboljšao njihov oblik tokom hladnijih mjeseci.

Prema Fioni, ruže bi trebalo obrezati kako bi se oblikovale i uklonili svi mrtvi ili zaraženi dijelovi drveća. Ona ističe: "Ruže treba obrezivati u jesen ili rano proljeće. Ako ih orežete u jesen, manje će vjerovatno cvjetati sljedećeg proljeća. Međutim, obrezivanje u ovom periodu može pomoći u oblikovanju biljke i uklanjanju mrtvih ili zaraženih dijelova."

Što se tiče grmlja, Fiona preporučuje obrezivanje "grmlja koje je završilo s cvjetanjem". Kao i kod ruža, važno je ukloniti sve mrtve ili zaražene dijelove. Ipak, ona upozorava da se vrtlari moraju paziti da ne obrezuju grmlje "previše", jer to može oslabiti biljku. Također, ako vrtlari ne žele obrezivati sada, mogu to učiniti i ranog proljeća.

Nakon smrti 5 beba: Fisher-Price povlači 2 miliona ljuljački za bebe zbog rizika od gušenja

Fiona preporučuje obrezivanje voćaka kako bi se poboljšao njihov oblik i prinos. Kao i kod ruža i grmlja, uklanjanje mrtvih i zaraženih dijelova je ključno. Osim toga, preporučuje: "Možete također prorijediti grane kako biste poboljšali cirkulaciju i prodiranje sunca. Kada orežete voćke, važno je izbjegavati prekomjerno obrezivanje, jer to može oslabiti biljku i smanjiti njen prinos."

Osim Fione, i drugi stručnjaci za vrtlarstvo dijele savjete kako pravilno brinuti o vrtovima tokom jeseni. Allen iz Lawn Squad-a preporučuje vrtnarima da pretvaraju kuhinjski otpad i baštenski otpad u kompost, što je ekološki prihvatljivo i korisno za vrt.

Allen također preporučuje posipanje kafe po travnjaku, bilo samostalno ili pomiješano s vodom. Objašnjava: "Kafa nije samo moj jutarnji ritual; odlična je i za moj travnjak. Kafe bogate azotom mogu se posipati po travnjaku ili pomiješati s vodom (oko pola kilograma kafe na pet galona vode) kako bi se stvorio hranjivi tonic za travnjak."

Uz ove savjete, vaši vrtovi mogu ostati zdravi i lijepi tokom cijele jeseni!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak