Stručnjak otkriva koja je riba iz konzerve najbolja: Čuva srce i odlična je za mozak
Svakako, nije svaka konzervirana hrana loša.
Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.
Nutricionista dr Jess Cording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtjeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Krstarica.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Kako objašnjava, primjena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.
"Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna", rekla je dr Cording.
Kada jedemo sardine, dodaje dr Cording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.
Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.