Stručnjaci upozorili: "Spavanje sa upaljenim svjetlom povećava rizik od ove bolesti"

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozorili: "Spavanje sa upaljenim svjetlom povećava rizik od ove bolesti"

Jednostavan potez mogao bi pomoći smanjiti rizik za pojavu šećerne bolesti tipa 2: noću gasite svjetlo.

Studija objavljena u The Lancetu otkrila je da su osobe koje su između 00.30 i 6 sati bile izložene najjačem svjetlu imale znatno povećanu vjerovatnost da će razviti dijabetes od onih koje su u tom vremenu boravile u mraku.

Istraživači sa Univerziteta Flinders u Adelaideu promatrali su ličnu izloženost svjetlu, mjereći je izravno na pojedincima koji su u tu svrhu nosili senzore na zapešću, tako da su u obzir uzeli ne samo razine vanjskog svjetla, kao mnoge prethodne studije, nego i one iz prostora u kojima su sudionici bili. Promatrani su podaci 85.000 ljudi. Sudionici su nosili senzore sedmicu dana, bilježeći dnevnu i noćnu svjetlost iz svih izvora od Sunčeve svjetlosti, lampi i ulične rasvjete do digitalnih ekrana. Istraživači su ih zatim pratili osam godina.

Baščaršija u subotu uvečer krcata turistima: Evo šta smo snimili na +32 stepena

Svjetlo iznad glave

"Otprilike polovica promatranih imala je vrlo slabu razinu svjetla noću, manje od jednog luksa, što znači manje od svjetlosti svijeće. Oni su bili zaštićeni od dijabetesa tipa 2" rekao je autor studije profesor Andrew Phillips.

Rizik za pojavu bolesti rastao je kao odgovor na dozu svjetla: što je bila jača izloženost svjetlu, to je bio viši rizik od dijabetesa. Deset posto sudionika koji su bili najizloženiji svjetlu bili su u prosjeku pod osvjetljenjem od 48 luksa, što je ekvivalent relativno prigušenom svjetlu iznad glave. Oni su imali jedan i pol puta veću vjerovatnost da će razviti dijabetes od onih koji su bili u mraku, što je otprilike rizik kao kod prisutnosti šećerne bolesti tipa 2 u porodici. Veza izloženosti svjetlu i dijabetesa ostala je snažna i nakon što su u obzir uzeli faktore poput socio-ekonomskog statusa, pušenja, prehrane, tjelovježbe i rada u smjenama.

Ometanje unutrašnjeg sata

Zbog čega svjetlo utječe na razine šećera u krvi? Kako kaže prof. Susanne Miedlich, endokrinologinja na Univerzitetu Rochester koja nije sudjelovala u studiji, noću svjetlo može poremetiti cirkadijani ritam, tj. unutarnji 24-satni ciklus tijela.

Naučnici odavno znaju da je naš unutrašnji sat važan za sve vrste bioloških procesa, pa i za upravljanje šećerom u krvi, jer regulira unos hrane, apsorpciju šećera i otpuštanje inzulina, a njegovo je ometanje povezano s inzulinskom rezistencijom, pretečom dijabetesa tipa 2. Phillips smatra da ulogu igra i melatonin, hormon spavanja.

"Melatonin, među ostalim, upravlja glukozom i inzulinskim odgovorima. Ako smo kronično izloženi svjetlu noću, to smanjuje razinu melatonina, što dugoročno može dovesti do loših metaboličkih ishoda" rekao je Phillips.

Ipak, potrebno je još studija koje bi potvrdile može li isključivanje zaslona i gašenje svjetla smanjiti rizik od šećerne bolesti, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak